Afsløringen af flere dopingsager gør det svært for russiske atletikudøvere at få lov til at deltage ved OL.
Rusland skal ikke forvente at slippe uden nogen form for straf, når der fredag skal tages stilling til, om russiske atletikudøvere skal have lov til at deltage ved OL i Rio i august.
Det vurderer Jens Sejer Andersen, der er international direktør i Play the Game, som arbejder for gennemsigtighed og demokrati i sport.
- Russerne står på en gang stærkt og svagt. Beviserne og indicierne på, at der foregår systematisk doping i russisk topsport, hober sig op.
- Hverken Det Internationale Atletikforbund (IAAF) eller Den Internationale Olympiske Komité (IOC) kan formentlig holde til at lade russerne deltage uden den mindste form for straf, siger Jens Sejer.
Han peger dog også på, at Vladimir Putin, Ruslands præsident, har gjort meget for, at IOC ser venligsindet på russiske ønsker.
- På den anden side er Rusland en meget stærk nation idræts- og geopolitisk. Putin har de seneste 10-15 år personligt engageret sig i at opbygge en magtbase i adskillige olympiske idrætsforbund.
- Putin var også med til at sikre valget af den nuværende IOC-præsident, Thomas Bach, forklarer Jens Sejer.
Skræmmende hvis Rusland ikke straffes
Han afventer nu den uafhængige rapport, som den tidligere Wada-direktør Rune Andersen har stået for, og som bliver fremlagt for IAAF fredag.
- Om russerne bliver udelukket fra atletikkonkurrencerne ved OL, afhænger af, hvad der står i den uafhængige rapport.
- Der er grund til at tro, at det bliver en meget kritisk rapport, og Det Internationale Atletikforbunds troværdighed er i forvejen helt i knæ.
- Mit bud er, at IAAF føler sig nødsaget til at udelukke russerne fra atletikken ved OL. Det er den sandsynlige udgang, siger Jens Sejer.
Der er lige nu et utroligt stort pres på ledelsen i både IAAF og IOC. For der kører flere sager end blot i atletik, påpeger Play the Game-direktøren.
- Hvis Rusland slet ikke straffes, vil det være et skræmmende signal til hele den vestlige verden, hvor tilliden til de internationale organisationer generelt er i bund. Så det er virkelig en idrætspolitisk kamp med storpolitiske undertoner.
- Man kan godt forestille sig en løsning, hvor enkelte russiske atletikudøvere får lov til at stille op under det olympiske flag. Det kunne blive et slags kompromis.
- Mit forsigtige gæt er, at man finder en pragmatisk løsning, hvor Rusland accepterer en begrænset straf af nogle af landets udøvere, og at vi ikke kommer til at se russiske atletikudøvere under russisk flag i Rio, siger han.
/ritzau/