Kenyaner slår verdensrekorden i maratonløb med over et halvt minut

Kelvin Kiptum løb over et halvt minut hurtigere end den tidligere verdensrekord.

Kenyaneren Kelvin Kiptum slog søndag verdensrekorden i maratonløb for mænd, da han vandt Chicago Marathon i tiden 2 timer og 35 sekunder.

Den tidligere rekordindehaver var landsmanden Eliud Kipchoge, som sidste år gennemførte Berlin Marathon i tiden 2 timer, 1 minut og 9 sekunder.

- Jeg er så glad. Jeg var ikke forberedt på det her. Jeg vidste godt, at jeg var på vej mod løbsrekorden, men så viste det sig heldigvis at være en verdensrekord, siger Kiptum ifølge Ritzau efter løbet, som var den 23-årige kenyaners blot tredje maratonløb i karrieren.

De to foregående - i Valencia sidste år og i London i april - vandt han naturligvis også.

Rekorden ser ikke mindre vild ud, når den fremhæves i tal. (Foto: © KAMIL KRZACZYNSKI, Ritzau Scanpix)
Rekorden ser ikke mindre vild ud, når den fremhæves i tal. (Foto: © KAMIL KRZACZYNSKI, Ritzau Scanpix)

Én ting er selve rekorden. Det giver sig selv, at den er imponerende. Men dykker man ned i kenyanerens kilometer på vejene i Chicago, dukker der endnu flere vilde tal frem, påpeger den danske løber Thijs Nijhuis, som tidligere har deltaget i maraton ved både OL og VM.

- Kiptums tid fra 30 til 40 kilometer var 27 minutter og 52 sekunder. Det er to sekunder hurtigere end den danske rekord på 10.000 meter, siger Thijs Nijhuis.

Sammenligner vi med den hjemlige rekord på ti kilometer landevej løb Kelvin Kiptum over et halvt minut hurtigere. Altså, i slutningen af et maratonløb.

- Det er absurd hurtigt, siger Nijhuis.

Danmarksrekorden på maraton sætter også bedriften yderligere i perspektiv. Den satte Henrik Jørgensen tilbage i 1985 - 2 timer, 9 minutter og 43 sekunder. Lige præcis nok til en 11. plads ved årets Chicago Marathon.

Det blev også allerede tidligt tydeligt for enhver, at Kelvin Kiptum havde gang i noget stort, siger Thijs Nijhuis, som så løbet fra Chicago i fjernsynet.

- Det var en mand, der skulle fremad i verden, griner den danske OL-løber.

Det kostede også tidligt de pacere, som løber med verdensstjernerne og sætter tempoet så længe, de har kræfter til det. Kelvin Kiptum stillede op med tre pacere. Efter ti kilometer røg de første to. Efter 22 kilometer forsvandt den sidste.

- Kiptum lavede et absurd ryk efter 30 kilometer. Han slog lige korsets tegn to gange og så skal jeg ellers love for, at der kom fart i stængerne, siger Thijs Nijhuis.

Krydser Kiptum også magisk grænse?

Præstationen i Chicago resulterede i, at Kelvin Kiptum slog den tidligere verdensrekord med 34 sekunder. Det er "rigtig meget", forklarer Thijs Nijhuis.

Og gentager kenyaneren den bedrift, nærmer han sig efterhånden den mytiske grænse på to timer, som kun tidligere er slået i et uofficielt rekordforsøg i 2019 af Eluid Kipchoge.

Her havde Kipchoge pacere hele vejen og løb samtidig i specielle sko, der ikke overholdt reglementet.

Der er dog grund til at tro, at Kiptum kan blive den første til at komme helt derned i et officielt løb, mener Thijs Nijhuis.

- Jeg kan ikke se, hvem der ellers skal gøre det lige nu. Det kan da godt være, at der kommer nogen om en håndfuld år, men manden, der skal gøre det, er Kiptum, siger Nijhuis.

Den tidligere rekordindehaver, 38-årige Eliud Kipchoge, vandt i september Berlin Marathon. (Foto: © ANDREAS GORA, Andreas Gora/picture-alliance/dpa/AP Images)
Den tidligere rekordindehaver, 38-årige Eliud Kipchoge, vandt i september Berlin Marathon. (Foto: © ANDREAS GORA, Andreas Gora/picture-alliance/dpa/AP Images)

Thijs Nijhuis drømmer også allerede nu om at se de to kenyanske stjerner - Kiptum og Kipchoge - løbe mod hinanden ved OL i Paris næste år.

De to landsmænd har aldrig tidligere duelleret.

- Det kan være, at det her fyrer op under Kipchoge. Hvis de mødes, får vi i hvert fald en drabelig duel. Så tror jeg også, at de kan bruge hinanden til at komme under to timer. Så er spørgsmålet, hvem der kommer først, Thijs Nijhuis.

Kvindernes løb blev vundet af hollænderen Sifan Hassan, som krydsede målstregen efter 2 timer, 13 minutter og 44 sekunder.

Det er historiens næsthurtigste tid i maraton for kvinder.