Ida Karstoft har fået finsk hjælp for at overkomme skadeshelvede

Nu drømmer sprinteren om at stå i topform til VM i september næste år.

Der var et smil på læberne af Ida Karstoft efter hun gennemførte sit indledende heat på 200 meter ved OL for en måned siden. Men smilet er høj grad nervøst - hun mærkede nemlig med det samme smerter i akillessenen. (Foto: © Phil Noble, Ritzau Scanpix)

Sjældent har der været større saga om en atlet og vedkommendes akillessene, som tilfældet er med Ida Karstoft.

I godt to år har den nemlig begrænset den 28-årige sprinters karriere. Enten har den holdt hende helt fra løbebanen eller sendt hende derud med løbeskoene på men med håndbremsen trukket.

Men nu er det forhåbentlig slut. En operation i Finland for et par uger siden skal gøre den drilske akillessene, der gennem det lange skadesforløb også har fået et kælenavn, stabil igen.

- Jeg har det meget godt. Jeg tager det stille og roligt en dag ad gangen. 'Akillen' arter sig fint indtil videre, så det er vi glade for, fortæller Ida Karstoft til DR Sporten, da hun torsdag ankom på krykker til kongeparrets fejring af de danske OL- og PL-atleter i Fredensborg.

Ida Karstoft ankom torsdag til kongeparrets reception for deltagere ved OL og PL i Paris i Orangeriet på Fredensborg Slot på krykker. Hun må så småt støtte på den venstre fod. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

For lidt over to år siden nåede Ida karstofts karriere sit foreløbige højdepunkt, da hun vandt EM-bronze på 200 meteren og slog danmarksrekord hele 11 gange i løbet af 2022, før hun blev skadet i akillessenen.

Sprinteren klarede sig akkurat med til OL i Paris denne sommer, men hun var stærkt begrænset af akillessenen, da hun i optakten kun måtte løbe 150 meter om ugen. Så er det ikke nemt at præstere på de 200 meter.

I det indledende heat kvalificerede danskeren sig ikke til semifinalen, og hun måtte trække sig fra opsamlingsheatet med smerter i akillessenen.

Derfor blev der taget en beslutning om, at nu skulle der gøres noget endegyldigt ved den drilske sene. Ikke flere halve løsninger. En operation hos finske specialister blev svaret.

- Det gik rigtig godt. Jeg kom under narkose og vidste ikke helt, hvad der skulle laves udover, at de ville fjerne noget knogle. Jeg var lidt spændt på, hvad der egentlig var sket, da jeg vågnede.

- Operationen var måske lidt mere omstændelig, end hvad jeg havde tænkt. Men lægen har gjort det, der skulle til, for at jeg forhåbentlig kan komme tilbage på mit niveau og løbe hurtigere, end jeg har gjort indtil nu, siger Ida Karstoft, som du kan høre fortælle mere om operationen og comebackplanerne i videoen herunder.

Det at gå er genoptræning i sig selv

Mentalt står Ida karstoft og skraber jorden som en hest, der bare skal udover stepperne. Men fysisk er der lang vej endnu. Så lang at genoptræningen endnu ikke er begyndt.

- Det at gå er genoptræning nok i sig selv. Lige nu handler det om at give akillessenen ro og tid til at hele. Jeg må lige så stille begynde at støtte meget lidt på den, så jeg må ikke meget endnu, og der går nogle måneder inden, jeg må genoptræne, fortæller sprinteren.

Derfor er der heller ikke lagt comebackplaner endnu. Men den 28-årige sprinter har sin egen lille drøm om, hvornår der igen skal sprintes for fuld gas - og hvordan hun når derhen.

Om præcis et år og én dag håber hun at stå så skarpt som muligt i Tokyo, hvor VM finder sted.

- Lige nu har jeg en løs plan med noget AlterG-løbebånd (en maskine, hvor man kan løbe i næsten vægtløs tilstand, red.) i december, tilbage på banen i februar, og så er det nogle konkurrencer til juli - måske juni, måske august.

- Men der er selvfølgelig et VM, jeg gerne vil se, om jeg kan kvalificere mig til.