Skyerne over Det Russiske Atletikforbund er kulsorte for tiden. Anklagerne hagler ned over forbundet, efter antidopingorganisationen WADA mandag fremlagde en rapport, der beskylder forbundet for dopingfusk, snyd og bestikkelse.
Blandt anklagerne forlyder det, at 1.417 russiske dopingprøver ifølge rapporten er blevet destrueret, men indtil videre er det kun fem udøvere, der er anklaget. Hvor mange år tilbage, dopinganklagerne går, vides ikke med sikkerhed, men rapporten henviser tilbage til 2001.
Tager man de danske briller på, er vi to gange blevet snydt for medaljer af en russisk atlet. Og det er tilmed den samme, der har taget fusen på danskeren.
Ingen grund til anklager
EM-sølvmedalje til Bube i Helsinki i 2012
I videoen ovenfor opnår Andreas Bube karrierens bedste resultat, da han bliver nummer to på 800 meteren ved EM i Helsinki i 2012. Andreas Bube er snublende nær en guldmedalje, men han bliver snydt af danskernes onde ond, russiske Yuriy Borzakovskiy.
Borzakovskiy er ikke blandt de anklagede atleter, og Andreas Bube mener som udgangspunkt heller ikke, at der er grund til at betvivle Borzakovskiy.
- Jeg blev slået af en russer, men jeg kan ikke sige, at han har været dopet eller ej. er ikke nogen af de løbere, som jeg løb mod i 2012, der har været nævnt ved navn. Som det står nu, var der ingen, der var dopede i mit felt, siger Bube til DR Sporten.
- Nu må vi se, om der bliver fundet prøver, som ikke er blevet destrueret af russere, som man kan bruge til noget. Man ved jo ikke, hvad der kommer af afsløringer.
Skulle det vise sig, at Borzakovskiy er blandt de dopede, og han får frataget sejren, vil Andreas Bube få tildelt guldet. Det er dog ikke noget, der får danskeren op ad stolen.
- Det ville være en meget flad fornemmelse at modtage medaljen med posten. Man vil helst have den overrakt ved mesterskabet, og ikke når det hele er overstået.
Ærgerlige nederlag
Kipketer må nøjes med bronze i Athen
I 2004 tog Yuriy Borzakovskiy første gang fusen på en dansker. Ved OL-finalen på 800 meteren kom russeren fra en position midt i feltet og løb fra alt og alle og sikrede sig guldet foran danske Wilson Kipketer, som skuffende måtte nøjes med en tredjeplads.
Finalenederlagene ærgrer formanden for Dansk Atletik Forbund (DAF) Jakob Larsen.
- Det er jo sjældent, at vi har danskere med i kampen om medaljer. Derfor er det selvfølgelig ekstra ærgerligt, hvis der har været noget.
- Men det er jo så lang tid tilbage i tiden, så det bliver enormt spekulativt at vurdere, om der er en sammenhæng. Men hvis der var nogen, der fortalte mig, at det også foregik i 2004, ville jeg ikke bliver overrasket.
Russerne afviser
Det var tilbage i december, at det tyske medie ARD bragte dopingdokumentaren, som satte gang i undersøgelserne af Det Russiske Atletikforbund.
Det fik den nu forhenværende træner for de russiske atleter Valentin Maslakov til at trække sig tilbage, og han blev erstattet af netop Yuriy Borzakovskiy, som forinden havde indstillet karrieren.
Maslakov havde kort inden sin afgang proklameret, at det ikke kun var i Rusland, at dopingproblemerne huserede. Maslakov afviste, at der var noget systematik i dopingforbruget blandt russiske atleter, men han valgte alligevel at gå af grundet det tunge pres, som den tyske dokumentar havde skabt.
At Rusland ikke er værre end andre, køber Jakob Larsen ikke.
- Hvis man ser på statistikker, er russerne de klart værste. Men det er rigtigt, at de ikke er de eneste. Der er alt for mange lande, der har positive tests.
Ærgerligt for sporten
Yuriy Borzakovskiy var altså atlet under Maslakovs ledelse, men ud fra den første del af rapporten, er der ikke beviser på, at de har været indblandet i hverken bestikkelse eller dopingsnyd.
Sagen er dog langt fra lukket, og hele virvaret ærgrer Andreas Bube, der mener, det giver ikke forkert billede af atletiksporten.
- Dopingen har fyldt rigtig meget det seneste år, og det er noget, vi som atleter ærgrer os rigtig meget over.
- Det er en trist dag for sporten, og det giver en dårlig smag i munden, når man ved, at andre løbere har været dopet. Det kaster også et dårligt lys på os, og det giver en masse negativ omtale.
WADA vil have, der bliver taget drastiske konsekvenser af anklagerne. Således vil antidopingorganisationen udelukke alle rusiske atleter fra OL i Rio i 2016.
I forhold til danskernes chancer for medaljer ved OL, får det dog ikke den store betydning.
- De russiske resultater har været så dårlige på det seneste, så det kommer ikke til at gøre det lettere. Der hvor vi er stærkest, er det alligevel ikke russiske atleter, der er blandt de bedste.
- Så det ser stadig svært ud, slutter Jakob Larsen.
Anden del af rapporten er endnu ikke udgivet, så sagen er langt fra lukket. Endnu en tysk dokumentar om sagen er derudover i gang med at blive produceret.