De fleste mennesker går nok med en tanke om, at der er den ene vej i livet, som man længe har drømt at gå all-in på.
Men de færreste har modet til rent faktisk at gøre det.
I år har 31-årige Leon Kofoed besluttet sig for, at det skal være anderledes for ham.
For i starten af 2023 har han forladt sine to jobs som SoMe-manager og underviser i erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School for i stedet at blive fuldtidsatlet i løbesporten OCR - også kaldet forhindringsløb.
En disciplin, han både har vundet EM og VM i.
- Det var en kæmpe forløsning, da jeg tog valget. Jeg kunne sænke skuldrene, og brystet blev lettere. Jeg tænkte, "det er nu, det her kommer til at ske, og det bliver en fantastisk rejse", siger Leon Kofoed.
Hvorfor det lige skulle være i en alder af 31 år, han trak stikket og gik efter drømmen, skyldtes blandt andet, at han først blev præsenteret for sportsgrenen i starten af 20’erne, mens passionen for at konkurrere i selvsamme først kom som 25-årig.
- Det er en akavet tid i livet at tage beslutningen om at starte sit eget lille iværksætterprojekt med kroppen. Men jeg har virkelig en nu-eller-aldrig-følelse omkring det, fortæller Leon Kofoed.
Dertil blev forhindringsløberen forældreløs som 28-årig, da han mistede sin mor til kræft, hvilket ramte oven i corona og et brækket ben.
Derfor har de efterfølgende år været svære, både sportsligt, men også menneskeligt, fortæller Leon Kofoed.
- Det har givet noget modenhed med årene, hvor jeg har mærket efter, hvad jeg egentlig vil. Derfor kan jeg mærke, at det er forhindringsløb, jeg brænder for, selvom det måske er lidt for sent. Men man er nødt til at håbe og tro på tingene, selv når de ser allersortest ud, siger han.
En økonomisk risiko
Selvom Leon Kofoed ikke har været fuldtidsatlet før nu og har haft nogle hårde år, har det ikke stoppet ham fra at levere flotte resultater på de mellem tre til fem kilometer lange ruter med op til tyve forhindringer på banen undervejs.
Fire EM-titler og tre VM-titler er det blevet til for den danske atlet indtil videre fordelt mellem både individuelle præstationer og holdindsatser. Men sejrene er ikke kommet uden tab.
- Det har kostet meget i forhold til venskaber, tidligere forhold og tiden med familien. Det har ikke været særlig fedt, og det har været et kæmpe tab at gå glip af de ting, siger Leon Kofoed.
Beslutningen om at gå fuldtid i sporten kommer dog ikke uden risici. For at droppe fuldtidsarbejdet og i stedet smide alt efter en nichesport uden de store pengepræmier er lidt af et sats, erkender Leon Kofoed.
- Jeg kommer til at være afhængig af, at jeg selv er i stand til at få de sponsorer, der er brug for. Den opbakning, jeg har nu, er stor, men den er ikke stor nok til at få noget, der minder om en almindelig fuldtidsløn, siger han.
- Men min optimisme siger mig, at der er et eller andet derude i vente, som gør, at det hele nok skal komme til at ske på en eller anden fantastisk måde. Men jo, jeg er supernervøs, siger Leon Kofoed og griner afslørende.
En svær beslutning
Selvom beslutningen nu giver mere tid med familien, fordi Leon Kofoeds hobby nu også er hans arbejde, kan man undre sig over, hvorfor forhindringsløberen egentlig vælger at satse hele butikken, når han allerede er blandt de allerbedste i verden.
Men det er der en god grund til, forsikrer han.
- Jeg har ikke opnået det niveau, som, jeg tror, min krop og min hjerne kan præstere. Og oveni det, så er mit mål at genvinde min individuelle EM-titel og vinde den første VM-titel på egen hånd, siger han.
Men selvom det har været en overvældende forløsning endelig at kunne fokusere udelukkende på det, han elsker, så har det på ingen måde været en nem beslutning at træffe, fortæller Leon Kofoed.
- Men når alt kommer til alt, føler jeg, at er det helt rigtige for mig at gøre. For så kan jeg altid huske tilbage på, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne, for at opfylde min drøm.
- Så kan det godt være, at jeg ringer igen om tre måneder og fortæller om, hvor meget jeg har taget fejl, men så kan vi skrive en artikel om, hvor dum jeg var, siger han og griner.
Leon Kofoed må vente en smule med at komme i aktion i de helt store turneringer i år, men så går det også stærkt. For til juni skal danskeren først igennem EM i Ungarn, mens han til oktober skal binde snørebåndene til VM i Californien, USA.