Mødet med nødhjælp i børnehaven: Metoder til at formidle om sult i børnehøjde

DR Spire har samlet simple måder at tale om sult med børn, så det er let at forstå. Det kan hjælpe med at styrke børnehavebørns empati og forståelse for verden omkring dem.

Sony på otte år og og hendes 14-årige bror Moses nyder dagens første måltid sammen. (© Foto: Rasmus Gravesen. Grafik: Nanna Ernst og Anna Elisabet Christensen.)

"Hvorfor er der ikke mad nok i Uganda? Og hvad sker der, hvis man ikke får mad nok?"

Børn stiller ofte gode spørgsmål, når de undrer sig over verden omkring dem. Hjælp dem med at forstå formålet bag indsatsen til Børnenes Danmarks Indsamling ved at byde deres spørgsmål velkommen og inddrage dem i samtalen.

Vær ærlig og positiv. Opfordr børnene til at dele deres tanker og idéer om, hvordan man kan hjælpe andre og dele med hinanden.

Vi har her samlet nogle idéer til at forklare børnene, hvorfor de skal gå for Uganda.

1

Vis kampagnevideo med Hr. Skæg

Inden I tager overtøjet på, kan I sætte tonen an med en video.

På tre minutter præsenterer Hr. Skæg os for Koreyo, Jayna og Morobe. Det er nogle af de børn, som danske børn er med til at hjælpe, når de går.

2

Orientér forældrene

(© Grafik: Nanna Ernst og Anna Elisabet Christensen.)

I kan informere forældregruppen om, at I støtter en god sag ved at gå ture.

Vi har skrevet et orientende forældrebrev, så de kan klæde deres børn på efter januars vejrforhold. Men også så forældrene er klædt på til, at deres barn måske tager samtalen op derhjemme om, at ikke alle børn i verden har nok at spise.

Vi opfordrer også forældrene til at tage del i gåturene og dermed også være med til at donere penge til Børnenes Danmarks Indsamling.

3

Spis mad inspireret af Afrika

Klar til maafe, chapati og harira på menuen?

Madpædagog, Kasper Breum Knudsen, har udviklet fem retter målrettet børnehavebørn, der smager lidt af Afrika.

Retterne er børnevenlige, og der er genkendelige elementer i dem alle. Når børnene genkender velkendte ingredienser og smage i retterne, bliver det en mulighed for at udvide deres madmod og prøve noget nyt - uden at føle sig overvældet.

Hensigten er, at de varmere krydderier kan give anledning til nysgerrige og perspektivgivende snakke om mad, og at I i spisesituationen kan facilitere en snak om, at man nogle steder i verden ikke har mad nok.

Download det ligetil opskriftshæfte og brug opskrifterne i en temauge med spot på Afrika eller i forbindelse med Børnenes Danmarks Indsamling.

4

Farvelæg stregtegninger

Farvelæg nogle af de grøntsager og afgrøder, som folk i Uganda får hjælp til at plante i deres køkkenhaver. (© Grafik: Nanna Ernst og Anna Elisabet Christensen.)

Fødevaremanglen i Uganda skyldes flere ting.

I Uganda dyrker de fleste selv mad i deres køkkenhaver. Men skiftende vejr gør, at det kan være svært at skaffe mad nok.

Nogle gange regner det for meget, og andre gange regner det for lidt. Det gør, at det er svært at gro mad i køkkenhaverne.

Pengene, som børnene kan være med til at samle ind til i Børnenes Danmarks Indsamling, skal blandt andet hjælpe børnene fra Uganda til at få større viden om, hvordan de bedst muligt kultivere jorden i deres køkkenhaver, så de kan få mere mad.

Farvelæg fem af de afgrøder, der ofte er at finde i køkkenhaver i Uganda.

De fem planter indgår desuden i de fem retter i opskrifthæftet. Det er derfor også oplagt at lade børnene farvelægge dem en dag, hvor der står afrikanskinspireret mad på menuen.

Download stregtegningerne her:

5

Visualisér stuens målsætning for antal kilometer

Hæng en plakat op på stuen, så børnene løbende kan følge med i, hvor langt I er fra at nå jeres valgte mål. (© Grafik: Nanna Ernst og Anna Elisabet Christensen.)

Fra den 13. januar og frem til den 1. februar tæller alle kilometer.

Hvis I vil gå flere ture i den gode sags tjeneste, kan I hænge en plakat op på stuen, hvor I kan følge med I, hvor mange kilometer I har gået.

En gruppe børnehavebørn på ti børn kan for eksempel gå en tur på 200 meter, og herefter kan det registreres som to kilometer.

Når I kommer hjem fra en tur, kan I sætte et kryds ved et fodspor for hver kilometer, et barn har gået.

Børn, som er forhindret i at gå, er selvfølgelig også inviteret med til at bevæge sig for Ugandas børn på anden vis eller lade en anden person bevæge sig på deres vegne. Børnenes Danmarks Indsamling er for alle.

Husk at registrere stuens antal kilometer på dr.dk/vigårsammen inden lørdag den 1. februar 2025. Der bliver Danmarks Indsamling-showet nemlig sendt, og registreringen af kilometer stopper.

I tv-udsendelsen på DR1 den 1. februar vil det samlede antal kilometer, som danske børn har gået, blive afsløret.

Download en plakat med stuens kilometermål her:

6

Kombinér gåture med færdselslære

Øv trafikreglerne med DR Ramasjang-karaktererne 'Sikker & Søn'. Se sjove episoder, gæt med Sikker på trafikreglerne og leg med kreative opgaver og sjove trafiklege.

Før I går ud i trafikken, kan det være rart at have øvet og leget med trafikreglerne. Det kan I gøre i fællesskab med DR Ramasjang-karaktererne Sikker & Søn.

'Sikker & Søn' er DR Ramasjangs trafikunivers, hvor far Sikker og hans søn, Søn, øver trafikregler for at blive gode til trafikken.

Far Sikker er dog ikke altid helt sikker på, hvordan man skal opføre sig i trafikken. Så er det godt, at Søn er klog og har gode idéer, så de i fællesskab kan lære færdselsreglerne.

Formålet med læringsindholdet 'Trafiksikker med Sikker & Søn' er at gøre børnene nysgerrige på trafikken, og at de får lyst til at øve trafik i børnehaven og derhjemme.

I kan vælge at bruge forløbet over en længere periode i børnehaven eller tage en enkel regel ad gangen, når det passer ind i børnenes interesser eller jeres hverdag.

7

Beløn børnenes indsats med et gå-diplom

Print et diplom til børnehavens børn som tak for deres bidrag til Børnenes Danmarks Indsamling. (© ​ Grafik: Nanna Ernst og Anna Elisabet Christensen.)

Når I har gået en tur i den gode sags tjeneste, kan I downloade et Børnenes Danmarks Indsamling gå-diplom.

Download et diplom her: