I Kenya bor der rigtigt mange mennesker. De bor både i byerne og på landet.
I storbyerne bor folk tæt. Det kan være i lejligheder eller skure.
På landet bor nogle mennesker i stammer i landsbyer. Nogle af dem bor i huse og hytter bygget af mudder og træ. Andre bor i telte, så de nemt kan flytte rundt.
Ahmed er nomadebarn i Isiolo, og sover i telt hver nat. Teltet har ét stort rum, hvor hele familien sover samlet. Tiffany bor i storbyen Nairobi i et hus med hendes familie, hun deler værelse med hendes lillesøster, og de elsker at lege med dukker.
Samtalespørgsmål:
- •
Hvordan ser det ud, hvor I bor?
- •
Hvilket form for hus bor I i?
- •
Har I jeres eget værelse
Kreativ opgave: Tegn din familie og dit hjem
Nu skal I tegne jeres familie.
I kan tegne jeres familie på side 2 i opgavehæftet.
Leg: Kati
Når Tiffany har fri fra skole, elsker hun at spille kati med sine venner. Måske I har lyst til at lege med? Kati minder lidt om høvdingebold.
I skal bruge en blød bold. Hvis I ikke har en i nærheden, kan I lave en bold ud af strømper eller plastikposer.
Sådan leger I kati:
- •
Lav en aflang bane, og markér hjørnerne med kegler.
- •
Udvælg to skytter, der står bag banens baglinjer. Resten af børnene starter i midten af banen.
- •
De to skytter skal fra hver sin baglinje arbejde sammen om at ramme så mange børn som muligt. Hvis en på banen bliver ramt, ”dør” spilleren og skal stille sig ud til sidelinjen.
- •
Hvis en spiller fra midten af banen griber bolden, er den første ”døde” spiller på sidelinjen med igen.
- •
Spillet slutter, når den sidste person på banen er ramt. Det gælder om at være på banen så længe som muligt.
- •
I kan alternativt lege med, at dem, der ”dør”, skal hjælpe de to skytter med at ramme spillerne på banen.
Opskrift: Spis ugali som Tiffany og Ahmed
Ugali er en ret, som Tiffany og Ahmed spiser. Det er en typisk kenyansk ret, og man spiser den ofte som tilbehør til kød og grøntsager.
I kan også lave ugali, så I kan prøve at smage kenyansk mad.
Ingredienser til 10 personer:
- •
5 dl hvidt majsmel (kan fås hos udvalgte grønthandlere, afrikanske butikker eller på internettet)
- •
7,5 dl – 10 dl vand
Sådan laver I ugali:
- 1
Bring vandet i kog. Når det koger, skal der skrues ned til medium varme.
- 2
Kom hvidt majsmel i gryden lidt ad gangen og rør godt rundt.
- 3
Når melet er blevet absorberet af vandet, skal I forme massen til en stiv majsbolle.
- 4
Lad majsbollen ligge i gryden i 1 minut. Rør derefter rundt igen. Gentag dette 3-4 gange.
- 5
Ugalien er færdig, når det lugter lidt af brændt popcorn.
- 6
Form ugalien til en bolle og læg den på en tallerken.
- 7
Nu kan I brække stykker af ugalien.
Velbekomme.