Om 'ultra:bit i forskernes fodspor'

Her finder du lærervejledning, Fælles Mål og læringsmål.

Om forløbet

I undervisningsmaterialet ’ultra:bit i forskernes fodspor’ agerer eleverne forskere inden for to områder: Astrofysik og havbiologi. I forløbet kobler vi naturvidenskab og teknologiforståelse. Udskolingseleverne skal nemlig en tur Ud i rummet i fysik/kemi og forsøgsfaget teknologiforståelse, og mellemtrinnets elever skal en tur ned I det dybe hav i natur/teknologi og forsøgsfaget teknologiforståelse. Eleverne skal på begge trin gennemgå en designproces, hvor de skal skabe en prototype, model eller skitse af en teknologi som forskerne kan bruge i deres forskning af exoplaneter eller dybhavet.

2022 er Videnskabens år. Det markerer Astra sammen med projekt ultra:bit. Titlen taler direkte ind til Astras fokus ’I forskernes fodspor’. Det handler overordnet om, at eleverne skal gå i forskernes fodspor og bruge forskernes metoder til at finde svar på en naturvidenskabelig undren i deres hverdag. Læs mere om Astra’s fokus HER.

Til læreren

Mellemtrinnet - I det dybe hav

Fag: Natur/teknologi

Trin: 5.-6. klasse

Udskolingen - Ud i rummet

Fag: Fysik/kemi

Trin: 7.-8 klasse

Kolofon

Research, video, tilrettelæggelse og tekst: Deanna Grønning Young og Nanna Borup

Grafik: Sofie Graff Horup

Redaktionssekretær: Rikke Weinreich Sørensen

Redaktør: Johanne Bagge

Undervisningsforløbet er lavet i samarbejde med: Brian Ravnborg, CFU-konsulent, UCN, Ian Stenz, CFU-konsulent, UCN og Bjarne Kodal, lærer på Gandrup skole.

Tak til marinebiolog ved KU Anders Lydik Garm, biolog Christine Røllike Ditlefsen, postdoc ved DTU Aqua Ole Henriksen, John Leif Jørgensen, professor og afdelingsleder for Måling og instrumentering ved DTU Space, Lars A. Buchhave, professor I astrofysik ved DTU Space og adjunktprofessor i astrofysik ved Niels Bohr Instituttet, Peter Laursen, astrofysiker og kommunikationskoordinator ved The Cosmic Dawn Center.

DR lancerer ultra:bit i partnerskab med Center for Undervisningsmidler samt Astra, og indsatsen er støttet af Industriens Fond. Desuden støtter og bidrager en lang række aktører på forskellig vis. Se alle samarbejdspartnere her.

Ris og ros

Vi har brug for din feedback. Fortæl, hvordan det var at bruge undervisningsforløbet i klassen. Send ris og ros til skole@dr.dk.

Genveje