Forstå ultra:bit på to minutter

Den digitale læringsindsats ultra:bit har lært børn i hele landet at kode og være kritiske, kreative og skabende med teknologien. Læs om projekt ultra:bit, der startede ved Langebro i København og sluttede helt ude i universet.

(© Grafik: Astrid Ahrensback Fomsgaard)

National kodningsindsats for børn

I 2018 fik alle danske elever i 4. klasse deres helt egen mikrocomputer, en BBC micro:bit. Den er på størrelse med et dankort og kan kodes til en lang række aktiviteter og funktioner. Det sker ved hjælp af blokkodning i et børnevenligt program, hvor elever trækker kodeblokke over på et virtuelt skrivebord og overfører dem til deres BBC micro:bit.

Fra Langebro til det ydre rum

2018 var også året, hvor elever tog kontrollen over teknologien, da de åbnede Langebro i København ved hjælp af kreativitet og kodning. Det blev startskudet til projekt ultra:bit, der har bestået af en masse undervisningsmateriale, kodekonkurrencer, fysiske events og workshops.

Skoleelever åbnede Langebro i København ved hjælp af kodning og kreativitet i 2018. Det var starten på projekt ultra:bit. (© Fotograf: Bjarne Bergius Hermansen)

Kod amok med ultra:bit

Projekt ultra:bit var tiltænkt mellemtrinnet, men indsatsen fik hurtigt vokseværk og blev udvidet til udskolingen. I hele landet har elever kodet alt fra navneskilte til drivhuse og deres helt egen musik. Elever har været både kreative, kritiske og skabende med teknologien, når de har givet sig i kast med kodning i alverdens forskellige projekter.

9 ud af 10 danske skoler har deltaget i projekt ultra:bit. I 2020-23 har 36.400 elever og 1728 lærere deltaget i events og workshops, som ultra:bit har holdt forskellige steder i landet.

Det ydre rum med Andreas Mogensen

I 2023 kulminerede ultra:bit med Andreas Mogensens rummission. Den danske astronaut havde nemlig en såkaldt Astro:bit, en modificeret BBC micro:bit, med på sin rummission. Tilbage på jorden deltog mere end 1500 skoleelever i kodekonkurrencen ’MISSION ULTRA:SPACE’. Her fandt elever på kreative kodningsforsøg, der kan testes i rummet. De heldige vindere af konkurrencen fik testet deres forsøg af Andreas Mogensen i rummet.

I videoen får de heldige vindere, Arthur og Mathias, testet deres forsøg af Andreas Mogensen på den internationale rumstation, ISS:

Alle børn kan lære at kode

Projekt ultra:bit har været for alle børn, der har lyst til at lære at kode. For projekt ultra:bit handler om at være nysgerrig, kreativ og kritisk, når det kommer til teknologi. Projekt ultra:bit har vundet adskillelige priser, men vigtigst af alt, så har projekt ultra:bit været med til at skabe den næste generation af digitale pionerere fremfor passive forbrugere af teknologi.

DR har lanceret ultra:bit sammen med CFU og Astra, og indsatsen er støttet af Industriens Fond.