Til skolevalget får elever over hele landet lov at vise, hvordan Folketinget ville se ud, hvis de bestemte. Valget afholdes som et rigtigt folketingsvalg for voksne.
Inden valget får du udleveret et valgkort. Det fortæller dig, hvor og hvornår du skal stemme. På valgdagen afleverer du dit valgkort på valgstedet og får en stemmeseddel i stedet for.
Stemmesedlen er et stykke papir, hvor der står navne på de politikere og partier, du kan stemme på.
Sådan stemmer du
Stemmesedlen tager du med ind i en stemmeboks. En stemmeboks er et lille rum med et gardin i stedet for en dør. Bag gardinet kan du stemme, uden nogen ser dig.
Du stemmer ved at sætte et kryds på stemmesedlen ved den politiker eller det parti, du gerne ville stemme på, hvis du kunne stemme til folketingsvalget.
Når du har sat dit kryds, går du ud af stemmeboksen og putter din stemmeseddel i en valgurne. Det er en slags kasse med en sprække i, så stemmesedlen kan komme ned i kassen.
Sådan findes resultatet
Når valgstedet er lukket, skal stemmerne tælles op. Mindst to personer på din skole skal tælle, hvor mange stemmer hvert parti har fået.
Når alle stemmerne er talt op, har I et lokalt resultat. Altså et resultat, der viser, hvordan din skole synes, Folketinget skal se ud.
Din skole sender jeres lokale resultat til Undervisningsministeriet, som står bag Skolevalg. Når ministeriet har fået alle skolers resultater, får I det landsdækkende resultat.