Natur er ikke bare natur. Natur er også politik. Det betyder, at vi for eksempel diskuterer, hvordan vi bruger naturen, og hvem der har ret til at bruge den. De diskussioner foregår i hele det politiske system. Og det er et komplekst system, som består af mange lag.

Det politiske system har mange lag

Det politiske system handler om, hvordan et samfund er struktureret. I Danmark er det politiske system overordnet inddelt i stat, regioner og kommuner.

Stat, regioner og kommuner har alle en udøvende magt. Det vil sige, at de for eksempel sørger for at indkræve skatter, at alle i samfundet følger lovene, at skolerne eksisterer osv.

Staten består af Folketinget og regeringen, og det er i Folketinget, at nye love bliver lavet. Folketinget er altså den lovgivende magt, og regeringen er den udøvende magt.

Naturen er sikret gennem love

Den mest basale lov i Danmark er Grundloven. Her står for eksempel reglerne om, hvordan det politiske system skal fungere.

Stat, regioner og kommuner skal ligesom alle andre i samfundet følge landets love. Naturen er også underlagt flere forskellige love. Lovene handler om, hvordan vi skal beskytte naturen, men også hvordan vi må beskytte os mod naturen.

5 eksempler på love om natur

Danmark skal følge regler fra EU

Naturen er dog ikke kun beskyttet af love i Danmark, men også af såkaldte direktiver og forordninger fra EU.

Et direktiv består af et mål, som Danmark skal leve op til. Det kan være, at der skal være særligt beskyttede naturområder. Det er op til Danmark selv at lave lovene for, hvordan målene opnås.

En forordning er bindende. Det betyder, at Danmark og alle de andre EU-lande skal følge forordningen til punkt og prikke.

På den måde har det politiske system altså endnu et lag, der består af de direktiver og forordninger, som vedtages i EU.

Mange vil påvirke beslutninger om naturen

Stat og kommuner kan tage beslutninger om naturen. Men der er mange aktører, som gerne vil påvirke de beslutninger.

Det kan være ryttere, der bruger naturen i fritiden, eller landmænd, der lever af naturen. Det kan også være større organisationer eller foreninger, hvis mærkesager er at beskytte naturen. Det kan også være organisationer, som vil beskytte et erhverv eller en branche.

Kommunerne selv er også aktører, som forsøger at påvirke staten. Det er nemlig staten, der har magten til at træffe den endelige beslutning.

Der findes altså flere typer af aktører i debatten om naturen. I ’Naturen til debat’ kan du læse mere om fire udvalgte aktørtyper, som deltager i debatten om naturen. Find dem på forsiden HER.