Massemediernes indhold og måde at opføre sig på skal leve op til god presseskik. Det står der i Medieansvarsloven, som er loven for medierne.
God presseskik betyder, at man udviser etisk god stil og respekt for sine medmennesker og deres historie. Men forskellige mennesker har typisk også forskellige grænser for, hvad god stil er.
Derfor kan man søge hjælp på side 15-18 i de Vejledende regler for god presseskik, hvis man er journalist, og man er i tvivl, om en historie etisk ok.
God presseskik
Medierne skal være troværdige, kildekritiske og objektive i deres nyhedsdækning. Samtidig skal de sørge for at bringe historier, der respekterer privatlivets fred, men medierne må samtidig forholde sig til, hvornår en historie er i offentlighedens interesse.
Troværdighed går i al sin enkelhed ud på, at et medie er forpligtet til at bringe korrekt information.
Det kræver naturligvis, at nyhedskilderne taler sandt, når de bliver interviewet. Det kan journalisten ikke vide sig sikker på. Derfor er det vigtigt, at medierne efterprøver en kildes udsagn og stiller sig kritisk overfor, hvorvidt kilderne har en interesse i sagen. Det kaldes kildekritik.
Medierne bør også være objektive i formidlingen af en nyhed. Det betyder, at journalisten skal være i stand til at beskrive sagen fra alle sider uden at tage stilling til, hvem der har ret.
Medierne skal tænke sig godt om, når de skriver om personsager eller lignende. Hvis medierne skriver ting, der kan skade personens omdømme eller krænke personens privatliv, skal de skrive det på en måde, så man ikke kan genkende personen. Med andre ord skal medierne vise respekt for privatlivets fred.
Der kan dog være sager, hvor der er en klar almen interesse i at kende til sagen. Da siger man, at det er i offentlighedens interesse at kende til sagen.
Elevopgave
Læs de Vejledende regler for god presseskik på side 15-18.
Forestil dig, at du er redaktør på en nyhedsredaktion. Vurdér, om du vil bringe følgende historier i dit nyhedsmedie. Brug de vejledende regler for god presseskik til at begrunde dine svar. Argumentér også med dine egne holdninger til, hvad der er etisk okay, og hvad der ikke er okay.