Banker er svære at undvære
Bankerne går fra den ene krise til den anden.
Under finanskrisen 2008-2012 er mange banker i økonomisk krise. Flere går konkurs og andre må låne penge af den danske stat for at overleve.
Nu er bankerne i en imagemæssig krise. Bankernes opførsel op til og under finanskrisen, har nemlig gjort mange sure. Ikke bare almindelige mennesker, men også virksomheder og regeringer.
Flere mener, at bankerne er "medskyldige" i finanskrisen. Bankerne er særdeles villige til at låne penge ud, da det går godt. Også til risikable projekter og til lidt for smarte spekulanter.
Bankerne udvikler og sælger også uigennemskuelige og særdeles risikable økonomiske produkter til hr. og fru Danmark.
Men da krisen rammer i 2008, er bankerne de første til at smække pengekassen i og kræve lån betalt tilbage. Det går ud over mange mennesker og virksomheder.
I klippet "Vi skifter gerne bank" kan du se et indslag fra TV AVISEN, der handler om, at mange er så trætte af deres bank, at de skifter til anden.... bank.
Svært at undvære banker
Men selv om mange er trætte af bankerne, så vil det være særdeles svært at undvære bankerne.
For hvor skulle vi så låne penge til at starte virksomheder for? Og hvor skulle vi låne penge til at købe en ny bil?
Hvis vi ikke havde banker, ville der hurtigt udvikle sig et uigennemskueligt lånemarked, hvor det kun er dem med gode forbindelser, der kan låne penge. Og mange af lånene ville være til ågerrenter.
I klippet "Svært at undvære banker" kan du se, hvor galt det ville gå, hvis vi ikke havde banker.