Politikerne i Folketinget vedtager love, der gælder i hele Danmark. Folketinget bestemmer også, hvor mange penge kommunerne skal have. Men det er i høj grad kommunerne selv, der bestemmer, hvordan pengene skal bruges i lokalområdet.

Danmark er inddelt i 98 kommuner. Der er kommunalvalg hvert 4. år, hvor kommunens borgere stemmer på de politikere, der skal sidde i kommunalbestyrelsen. Borgmesteren står i spidsen for kommunalbestyrelsen.

Medlemmerne af kommunalbestyrelsen tilhører oftest et politisk parti, og partierne kan have meget forskellige holdninger – også når det gælder naturen.

Hvor meget indflydelse har kommunen?

Kommunen skal tage sig af mange opgaver, som har stor betydning for kommunens borgere. For eksempel står den for daginstitutioner, skoler og plejehjem. Men kommunen har også ansvaret for mange opgaver omkring natur og miljø.

Kommunen har ansvaret for at beskytte den lokale natur. For eksempel skal kommunen stå for at sætte skilte op, der fortæller, hvornår og hvordan man må færdes i et bestemt naturområde.

Det er samtidig kommunens ansvar, at der findes steder i naturen, som kan bruges til aktiviteter. Det er for eksempel kommunen, som laver og vedligeholder skovlegepladser og shelters. Kommunen står også for at informere om de forskellige naturtilbud til både fastboende og turister.

Kommunen kan ansøge om nye projekter

Kommunerne har meget at skulle have sagt i forhold til naturen i lokalområdet, men der er selvfølgelig også grænser for, hvad en kommune selv må bestemme. En kommune kan for eksempel ikke bare bestemme, at der skal bygges en ny virksomhed i et skovområde.

Hvis kommunen har planer om at lave et nyt projekt, som påvirker naturen i området, skal kommunen først indhente tilladelse til projektet hos Naturstyrelsen.