Nationaløkonomi betyder noget for alle
Bruttonationalprodukt, pengemængde, inflation og multiplikatoreffekt.
Man bliver helt træt i hovedet, for det er lange og svære ord, der er i spil, når der tales om nationaløkonomi.
Men nationaløkonomi er ikke bare noget, der vedkommer Nationalbanken og politikerne på Christiansborg. Nationaløkonomi vedkommer også dig.
Bruttonationalproduktet
- også kaldet BNP, siger fx noget om, hvordan det går for Danmark. Når BNP stiger, så går det godt. Virksomhederne sælger flere varer, og der bliver skabt job til dig og danskerne.
BNP er et udtryk for al det, et land producerer i løbet af et år. I Danmark er det fx Lego, bacon, designermøbler og værdien af ydelser som undervisning. Se mere i klippet "Bruttonationalprodukt".
Inflation
- siger noget om, hvor meget du skal betale for dine varer. Når inflationen stiger, bliver dine penge mindre værd. Det betyder, at du skal betale mere for varerne. Men inflation er ikke kun skidt. Faktisk mener de fleste økonomer, at en inflation på to procent er det bedste.
I klippet "Inflation skal helst være to procent" forsøger Huxi Bach at blive klogere på den hårfine grænse, som inflationen helst skal holde sig på.
Multiplikator-effekten
- er lidt af en tryllekunst. Den kan fx trylle 100 kroner om til 500 kroner. Multiplikator-effekten er en væsentlig grund til, at politikerne vælger at "pumpe" penge ud i samfundet. Fx ved at frigive indbetalte efterlønspenge.
I klippet "Multiplikatoreffekten" forklarer økonom Ludwig Wier, hvordan 100 kroner bliver til 500 kroner.