Saltvand

Kom med ned under overfladen i det danske hav og mød nogle af de dyr og planter, der lever hernede.

Saltvand

Kom med ned under overfladen i det danske hav og mød nogle af de dyr og planter, der lever hernede.

Scroll for at læse

1: Gråsæl

Gråsælen er det største rovdyr, vi har i de danske have. Den lever tæt på kysten. Gråsælen kan blive over to meter lang og veje 300 kilo. Gråsælen er grå og har luffer. Den jager i havet og kan holde vejret i fem minutter under vand. Gråsælen fanger mest fisk. Gråsælen har lunger, som den bruger til at trække vejret med. Når den vil hvile sig, lægger den sig op på land.

2: Brandmand

En brandmand er en gople. Den lever i havoverfladen. Kroppen er en blød rød klokke. Klokken kan blive helt op til 1 meter bred. Fra klokken hænger der lange fangtråde. De kan blive helt op til 10 meter. Brandmanden bruger dem, når den jager. På fangtrådene sidder der små celler. Hvis et bytte rører ved en fangtråd, skyder cellen en lille harpun afsted med gift, som lammer byttet.

3: Småplettet rødhaj

En småplettet rødhaj er en rovfisk. Den kan blive op til 1 meter lang. Den er slank og lang og har en kort, bred snude. Den er sandfarvet med mørke eller røde pletter. Rødhajen spiser næsten alt. Det er ofte snegle, rejer, søstjerner, blæksprutter og småfisk. Den jager mest om natten. Om dagen ligger den på bunden og hviler.

4: Klørtang

Klørtang er en alge. Alger er en slags planter i havet. Klørtang er olivenfarvet eller lysebrunt. Den vokser de fleste steder langs de danske kyster. Den kan blive op til 40 centimeter lang. Klørtang sidder fast på sten og muslinger med en lille sugekop.

5: Hummer

Hummeren er et krebsdyr. Den er blåsort og kan blive 70 centimeter lang. Den har ti ben. De to forreste ben er to store klosakse. Den ene klo holder den byttet fast med, og den anden klo knuser den byttet med. Den går på jagt om natten og spiser muslinger, småfisk, ådsler og søstjerner. Om dagen gemmer den sig i en hule på bunden af havet.

Credit


Tilrettelægger og speak: Nanna Borup


Grafik: Charlotte Revsbech


Udvikling: Jesper Winther


Naturfaglig konsulent: Christine Røllike Ditlefsen


Redaktør: Helle Brun Kristensen


Redaktionsleder: Trine Charlotte Hjorth Jensen


Billede og video: DR Arkiv
Colorbox.dk


Lyd: freesound.org


Kilder: denstoredanske.lex.dk, fiskeatlas.dk, fiskepleje.dk, mst.dk, naturbasen.dk, naturguide.dk, naturhistoriskmuseum.dk, naturporten.dk, 99arter.dk m.fl.