Frøens fugtige hud
Hvorfor skal frøens hud være fugtig?
Frøens hud er altid lidt fugtig, fordi det hjælper dem med at trække vejret. Frøerne kan nemlig trække vejret gennem deres hud, fordi den er meget, meget tynd.
De behøver altså ikke at trække vejret med munden eller næsen for at overleve. Men de trækker også tit vejret med deres næsebor.
Alle frøer kan også drikke vand gennem deres hud, når de sidder i en sø eller vandpyt, fordi deres hud er så tynd.
Frøernes grønne eller brune hud er også god, når de skal gemme sig. De grønne og brune farver passer nemlig godt ind i naturen, så det kan være svært at se frøerne.
Hvorfor er frøerne gode til at hoppe?
Frøer er rigtig gode til at hoppe og springe. Det er, fordi de har stærke bagben. De fungerer som en fjeder. Når en frø sidder ned, er benene bukket, og så kan den bruge sine stærke bagben til at skubbe sig højt op i luften i et spring.
Prøv at rejse jer op og hoppe.
Prøv derefter at sætte jer som en frø og hoppe op i luften.
Hvordan føles de to hop?
Nu skal I prøve at se, om I kan slå springfrøens rekorder.
Den danske springfrø kan hoppe en meter højt og to meter langt.
Find et målebånd, og se, hvor langt I kan hoppe.
- •
Hvor langt kan I hoppe?
Sæt nu målebåndet op langs væggen, og hop så højt, I kan.
- •
Hvor højt kan I hoppe?
Hvordan fanger frøerne mad?
Inden en frø kan jage, skal dens krop være varm. Så kan den nemlig bevæge sig hurtigt. Lidt ligesom man selv skal varme op, inden man dyrker sport. Man kan tit se frøerne ligge i solen for at blive varme. Kolde frøer kan ikke bevæge sig ret hurtigt.
Hvordan tror I, at frøerne fanger mad?
Frøer fanger deres mad med deres tunge. Frøerne har en elastisk og klistret tunge, som de hurtigt kan skyde ud af munden for at fange dyr og insekter.
Når frøen har fanget maden med sin tunge, sluger den det helt.
Hvad siger en frø?
Alle frøer kvækker, men de lyder ikke ens. Frøer kvækker nemlig forskelligt, så de kan kende forskel på hinanden og finde en kæreste af samme art som dem selv.
Det er kun han-frøerne, der kvækker. De kvækker om foråret for at lokke hun-frøer til vandhuller og søer, så de kan parre sig.
En frø kvækker ved hjælp af sine kvækkeposer. Kvækkeposerne bliver fyldt op med luft som en ballon, og når frøen kvækker, gør kvækkeposerne lyden højere, så man kan høre det langt væk.
Kvæk som de danske frøer
Her kan I lære at høre, hvordan alle de danske frøarter lyder, når de kvækker.
Prøv at se, om I kan sige som dem?