'Påskeblomst! Hvad vil du her?'

En tænksom sang med et mesterstykke af en melodi.

Når vi nærmer os påske, er der gule farver i alle butikker. Påsken er gul med påskekyllinger og påskeliljer overalt. En opmuntrende farve efter en lang vinter.

Da Grundtvig skrev sin salme, ''Påskeblomst! Hvad vil du her?', kunne man ikke gå ud og købe påskeliljer, for blomsterbutikker eksisterede ikke dengang.

Desuden var den gule blomst en slags ukrudt, der kun voksede i haver på landet.

Troen på det gode

Digteren, Grundtvig, sidder ved sit vindue og kigger ud i haven og ser den smukke blomst. Han er trist til mode og tænker, at han selv minder om denne blomst, der egentlig er køn, men ikke regnes for noget.

Og han fortsætter med at digte og gøre sin historie større, så den handler om troen på, at det gode og smukke vender tilbage, kommer igen og genopstår efter den lange vinter.

Melodien er et mesterstykke

Carl Nielsen, som skrev melodien til, holdt meget af at skrive melodier til gode tekster.

Han forsøgte sig med mange melodier, også til salmer, og ikke alle forsøg var lige gode. Men denne melodi er et mesterstykke, sådan som den favner ordene nænsomt, og indeholder al den undren, der er i Grundtvigs ord.

Her vandrer eller marcherer vi ikke frem, som i mange af de andre sange, eller er stjerneglade.

Vi er afdæmpede, tænksomme og andagtsfulde.

Nielsen var altid i bevægelse

Det er karakteristisk ved Carl Nielsen selv og ved al hans musik, at den altid er i bevægelse.

Den vandrer, den går, den løber, den danser hopsa eller vals, den er langsom og rolig som her, men altid på vej et sted hen.

Den er båret af en glæde ved at se nyt, at finde nye veje, at opdage sider af verden, han ikke har set eller prøvet før.

(© Det Kongelige Bibliotek)

Kan ikke slukkes

Carl Nielsen var god til at skrive, breve, artikler eller taler. Hans breve fylder mere end 10 tykke bind og hvert eneste af dem er læseværdigt.

Hans interviews og artikler til aviser er også udgivet og giver et indtryk af en meget livsklog mand, der kan samle og udtrykke al sin viden om livet, naturen, mennesker, litteratur i jævne letforståelige ord.

På alle områder var han nysgerrig og ville vide mere, var aktiv og i gang.