ISS - Rumstation

ISS er et internationalt rumlaboratorium, der kredser om Jorden.

ISS står for ’The International Space Station’, og er en stor rumstation, der kredser om Jorden.

Stationen fungerer som et hjem for cirka seks astronauter ad gangen, som alle kommer fra forskellige steder i verden. Stationen er et helt specielt internationalt samarbejde mellem USA, Japan, Rusland, Canada og Europa.

Konstruktionen af ISS begyndte i 1998. Det tog 13 år og 115 flyvninger, før fem forskellige fartøjer havde gjort stationen helt færdig. Astronauterne på rumstationen bor i nogle forskellige moduler afhængigt af, hvor de kommer fra i verden. Modulerne er tunge, og stationen vejer ligeså meget som 400 biler.

Første dansker i rummet

Danmark har som del af Europa bidraget til samarbejdet på ISS. I september 2015 begav astronauten Andreas Mogensen sig som den første dansker ud på den 51 timers lange rejse for at nå op til rumstationen, der kredser om Jorden i cirka 400 kilometers højde. Andreas Mogensen blev på ISS i ti dage.

Andreas Mogensen skulle blandt andet udføre nogle eksperimenter under sit ophold. ISS fungerer nemlig blandt andet som et laboratorium. Her undersøger astronauterne ting, som man ikke kan undersøge på Jorden.

Astronauterne undersøger for eksempel, hvordan det påvirker menneskekroppen at være i rummet. Den slags viden er nyttig, når mennesket i fremtiden skal rejse længere ud i rummet. For eksempel til Mars.

Link: ISS - Aktuel position Kilde: Nasa og DR.dk