Hvad er mistrivsel?

Hvad sker der i kroppen, når vi mistrives? Klik på infografikken og find ud af det.

  • Grafik 1. På billedet kan I se, hvad der rent biologisk sker i kroppen, når man udsættes for pres. (© DR Skole)
  • Grafik 2. Når man udsættes for pres i længere tid, kan man få det dårligt. Kroppen er en sladrehank, og forskellige tegn på mistrivsel kan opstå. For eksempel hovedpine, søvnproblemer og ængstelighed. (© DR Skole)
  • Grafik 3. Mistrivsel kan opstå mange steder. I dette tema behandler vi mistrivsel i fire kategorier. (© DR Skole)
1 / 3

Grafik 1: Din krop er en sladrehank!

Hvis vi mistrives og har det skidt, sætter vores krop gang i den indre kemi. Kroppen sladrer for at fortælle os, at der er noget galt, og at vi skal gøre noget ved det. På grafik 1 kan I se, hvad der rent biologisk sker i kroppen.

I kan lære meget mere om de biologiske mekanismer i Biologi og mistrivsel. (Udskoling)

Grafik 2: Hvordan føles det at mistrives?

Nogle får hovedpine, andre kan ikke sove. Mistrivsel viser sig på mange måder i kroppen og påvirker vores humør. Derfor er det klogt at lytte grundigt til sin egen krop, hvis man oplever nogle af tegnene i en længere periode. På grafik 2 kan I se nogle af de tegn, der kan vise sig ved mistrivsel.

Grafik 3: Hvad får os til at få det dårligt?

Vi er alle unikke. Derfor er det også forskellige ting, der får os til at mistrives. Det kan for eksempel være oplevelser i skolen, på de sociale medier, i fritiden eller derhjemme. Nogle af de mest almindelige årsager til mistrivsel blandt børn og unge er vist på grafik 3.

Kilder:

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) Aalborg, psykologer Flemming Engel og Johanne Felbo Børneindblik nr. 3, juni 2015, Børnerådet Mental Sundhed, marts 2009, Børnerådet http://www.center-for-stress.dk/boern-og-stress http://www.stressforeningen.dk/kroppen-og-stress/