Under 1. verdenskrig var det nu Tysklands (tidligere Preussen) og Østrigs tur til at få tæsk. Den brutale og voldsomme krig, der kostede omkring 17 millioner mennesker livet, var en katastrofe, hvis omfang ingen havde regnet ud på forhånd. Krigen ville højst vare et par måneder, sagde man. Men krigen tog fire år.
Også her skulle der efter krigen forhandles en fredsaftale på plads. Det foregik i Versailles, og det er den aftale, din lærer snakker om, når han eller hun nævner Versaillestraktaten. Det udtales forresten 'værsaj-traktaten'.
Versaillestraktaten nævnte 'de slesvigske bestemmelser', hvor det blev skrevet, at slesvigerne selv måtte bestemme, om de ville være en del af Danmark eller Tyskland. Det skulle afgøres ved en folkeafstemning.
Den idé var også inspireret af den amerikanske præsident Woodrow Wilson, som holdt en tale med 14 punkter i slutningen af 1. verdenskrig. Og de punkter blev ret berømte. De handlede om nogle ændringer af landenes territorier, mere fri handel mellem landene og så videre. Men vigtigst for befolkningerne i hele Europa handlede de om folkets ret til selv at bestemme, hvor de hørte til. Det var det, man kaldte for 'folkenes selvbestemmelsesret'.
En folkeafstemning i Slesvig kom altså igen på tale, og denne gang blev det virkelighed. Men hvordan skulle det sådan helt lavpraktisk foregå?
Opgave til 'Versailletraktaten og de slesvigske bestemmelser'
Find kilder på nettet eller skolebiblioteket, som kan hjælpe dig med at svare på spørgsmålene herunder. Vurdér dine kilder, inden du bruger dem. Er kilderne pålidelige? Hvorfor/hvorfor ikke?
- 1
Hvorfor var der dansksindede soldater med på tysk side i 1. verdenskrig?
- 2
Hvad er Versailles-traktaten? Hvad stod der i den om Slesvig?
- 3
Hvad er ’folkenes selvbestemmelsesret’? Hvorfor var det vigtigt efter krigen?
- 4
Find på fem gode argumenter for, at folk selv skal bestemme, hvilket land de vil høre til.
- 5
Diskutér: Kan der være tilfælde, hvor det ikke er en god idé?