Du har sikkert hørt om krigen i 1864, hvor Danmark fik seriøse tæsk af Preussen og Østrig. Resultatet af den ret korte krig blev, at Preussen og Østrig fik en ordentlig luns af Helstaten Danmark og snuppede de danske hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg.

Efter den overhaling fik Danmark nok af krig. Men Preussen og Østrig var ikke krigsmætte, så de gik i stedet i krig mod hinanden. Det endte med et nederlag til Østrig i 1866. Og når en krig er overstået, så skal en fredsaftale forhandles. Det skete i Prag, hvor Østrig overgav sine områder i Holsten til Preussen. I aftalens §5 blev det til gengæld skrevet, at Preussen skulle overgive dele af Slesvig til Danmark, hvis en folkeafstemning viste, at befolkningen i området gerne ville høre til Danmark.

De dansksindede slesvigere var henrykte over §5. Meeen der stod ikke noget om, hvor og hvornår sådan en afstemning skulle finde sted, så det skrev preusserne ind i glemmebogen.

Preusserne havde godt nok overstået og vundet en krig, og det gik dem da også meget godt i årene fremover, hvor de slog Frankrig og blev en del af et samlet Tyskland. Men en del år senere kom den helt store krig, og så var situationen pludselig en anden.

Hvad var det mon for en krig?

Opgaver til 'Freden i Prag'

Find kilder på nettet eller skolebiblioteket, som kan hjælpe dig med at svare på spørgsmålene herunder. Vurdér dine kilder, inden du bruger dem. Er kilderne pålidelige? Hvorfor/hvorfor ikke?

  1. 1

    Hvilke konsekvenser havde nederlaget i 1864 for Danmark?

  2. 2

    Hvad var paragraf 5, og hvor stod den skrevet? Hvem havde den betydning for?

  3. 3

    Hvorfor mon Preussen ønskede at glemme paragraf 5?

  4. 4

    Hvad blev Preussen til en del af efter krigen mod Frankrig?

  5. 5

    Diskutér: Hvad er den bedste måde at trække en grænse på, hvis et område har folk med blandede nationaliteter, som Slesvig havde?