Et skud satte verden i brand

Historiker forklarer, hvordan et skud i Sarajevo kunne sende hele Europa i krig.

1. Verdenskrig kostede 14 millioner mennesker livet, fire kejserriger styrtede i grus og Europas kort blev tegnet om.

Det hele begyndte i dag præcis for 100 år siden i Sarajevo. Men hvad skete der egentlig? Det har DR Studie bedt historiker ved RUC, Claus Bundgård Christensen, forklare.

Hvad skete der i Sarajevo i dag for 100 år siden?

Den østrig-ungarske tronarving Franz Ferdinand og hans hustru blev myrdet under et besøg i Sarajevo i Bosnien.

Bosnien var dengang en del af det kæmpestore og multietniske Østrig-Ungarn, men landet havde en stor serbisk befolkning, der ønskede selvstændighed.

Parret blev skudt af en serbisk nationalist, og den begivenhed udløste 1. Verdenskrig.

  • (© Scanpix)
  • (© Scanpix)
  • (© Scanpix)
  • (© Scanpix)
1 / 5

Østrig-Ungarn mente, at Serbien var ansvarlig for mordet og erklærede landet krig. Rusland gik ind i krigen på Serbiens side, mens Tyskland støttede Østrig-Ungarn.

Frankrig var i alliance med Rusland, så de blev også trukket ind i krigen. Og Storbritannien gik med, da Tyskland i august invaderede Belgien på vej ind i Frankrig.

Mordet var gnisten, der antændte krudttønden. I årtier var der blevet opbygget større og større spændinger mellem landene i Europa, hvor især Tysklands rolle skabte problemer.

Hvordan havde Tysklands rolle ændret sig?

Tyskland havde vokset sig meget stort, var blevet en førende industrination og en europæisk stormagt. Landet følte sig klemt mellem de gamle europæiske stormagter og mange tyskere følte, at de havde krav på en større del af kagen, når det gjaldt kolonierne.

Mange mente, at en krig mellem Frankrig og Tyskland var uundgåelig og den eneste måde at få afklaret magtforholdene på.

Hvorfor kom krigen til at vare i 4 år?

Forventningen var en hurtig krig med relativt få dræbte, som man kendte det fra den fransk-tyske krig fra 1870-71 eller krigen mellem Danmark og Preussen i 1864.

Sådan gik det ikke. Europæerne havde haft en lang periode med fred og teknologisk udvikling. Den nye teknologi betød, at krigen blev helt anderledes, end man havde forestillet sig.

Hvad gjorde 1. Verdenskrig anderledes?

Jernbanen og de nye våben skabte en ny slags krig. Før var soldaterne marcheret til fods til slagsmarken, men nu kunne man hurtigt få kæmpestore hære frem til fronterne.

I krigens første måneder foregik slagene på den gamle måde, hvor soldaterne stormede frem, men de nye våben, maskingeværet og de nye, hurtige og meget præcise kanoner, gjorde det til et blodbad.

Derfor begyndte hærene at grave sig ned i skyttegravssystemer. Fronterne stivnede, og man fik den her mærkelige krig med skyttegravssystemer gennem Europa, hvor hærene stod over for hinanden med meget lidt bevægelse fra 1914-1918.

Hvordan endte 1. Verdenskrig?

Krigen blev reelt afgjort, da amerikanerne trådte ind i 1917 og ret hurtigt fik opbygget en stor hær. I 1918 var den tyske hær helt nedslidt, og soldaterne fik ikke nok at spise. Hæren var færdig.

I 1919 blev der i Versailles i Frankrig indgået en fredsaftale, der gav Tyskland hele ansvaret for krigen. Tyskland skulle betale en enorm krigsskadeerstatning, måtte afskaffe almindelig værnepligt og højst have en hær på 100.000 mand.

Hvad blev de vigtigste konsekvenser af krigen?

Det moderne Europa med de lande, som vi kender i dag, blev til efter 1. Verdenskrig. I første omgang var konsekvensen dog endnu et blodblad, nemlig 2. Verdenskrig. Hitler, nazisterne og den politiske radikalisering var alle følger af 1. Verdenskrig.

Hitler var selv korporal under 1. Verdenskrig og blev såret under et gasangreb. Senere udkæmpede han på mange måder 1. Verdenskrig en gang til. 2. Verdenskrig blev af mange tyskere set som en form for revanche.

Hvilke konsekvenser fik krigen for Danmark?

Danmark var neutralt, men vi havde mistet Sønderjylland til tyskerne i 1864, så sønderjyderne drog i krig i tysk uniform. Over 35.000 sønderjyder deltog i krigen på tysk side, og over 4000 faldt.

Den mest håndgribelige konsekvens af krigen var, at vi fik Sønderjylland tilbage i 1920, hvor Kong Christian d. 10 kunne ride over den nye grænse. Det var en del af Versailles-aftalen, at der skulle afholdes folkeafstemning, og resultatet blev det Danmark, som vi kender i dag.

Alle videoklip er fra udsendelsen "I krig for Danmark - i tysk tjeneste".

Billederne i billedserien er fra Scanpix.