Danmark tog ikke aktivt del i 1. verdenskrig, men dagligdagen blev påvirket af krigen. Sønderjylland var dog en del af Tyskland, og mange sønderjyske mænd blev soldater i krigen for Tyskland. Billedet er fra Berlingske Tidende, BT Centralen, Københavns Rådhusplads fotograferet mellem 1914-1918 (Første Verdenskrig) (Foto: © ukendt, Scanpix)

Bringfriede blev et populært pigenavn i Tyskland under krigen. Navnet betyder "bring fred", og de fleste på hjemmefronten håbede, at krigen fik en hurtig afslutning, så de kunne få deres kære hjem. Men krigen trak ud, og dagligdagen derhjemme blev et hårdt slid for kvinder og børn.

Tomme klasseværelser var et typisk syn i Sønderjylland under krigen. Mange lærere var sendt til fronten i krig, og børnene havde travlt med at hjælpe til i hjemmene.

Fra 1915 fik kvinderne hjælp på gårdene. Der kom nemlig russiske krigsfanger til Sønderjylland. De blev sat til at arbejde i markerne og boede hos familierne. Det blev til et eksotisk kulturmøde, som førte sprogvanskeligheder med sig - men også et nyfødt russerbarn i ny og næ.