Lige efter 1. verdenskrig var det dem, der havde drevet profit af krigssituationen, der havde råd til at feste. Her ses gæsterne i gang med druk og dans omkring 1920. (Foto: © Bettmann)

Den skarpe lugt af kålrabi hang stadig i næserne på mange sønderjyder efter Første Verdenskrig. De dårlige tider gjorde, at man brugte kålrabi-roen som erstatning til alt. Ristet kålrabi blev til kaffe, og kogt kålrabi blev til marmelade. Der var mangel på mange varer, men opfindsomheden reddede mange familier fra at gå til i fattigdom.

De sønderjyske mænd drog i krig for den tyske hær. Deres koner måtte sørge for at få hverdagen til at hænge sammen på hjemmefronten. Kvinderne måtte knokle ekstra hårdt, for i mændenes fravær skulle de også passe arbejdet i markerne.

I det neutrale Danmark var det også småt med fødevarer under krigen. Men de nyrige ''gullaschbaroner'' levede livet, mens verden brændte omkring dem. Gullaschbaronerne tjente styrtende på at sælge gullasch af ringe kvalitet til de sultne soldater ved fronterne.