Del 3: Forsk i din egen slægt

Din egen historie startede ikke på din fødselsdag. Den startede med dine forældre og deres forældre og deres forældre… Undersøg det liv, én af dine slægtninge levede.

DR Ultra-værterne Inge og Jonas er nysgerrige på at vide mere om deres slægtshistorie.

Derfor har de søgt hjælp hos slægtsforskeren Mette. Hun har ledt efter spor på deres slægtninge i arkiver, gamle aviser, kirkebøger, dåbsattester og mange andre steder.

Se videoen og find ud af, hvad Inge og Jonas har til fælles.

Snak om spørgsmålene:

  • Hvad tror du, at ordet 'udvandrerhistorie' betyder?

  • Hvor var Inges og Jonas' slægtninge udvandret til?

  • Hvorfor synes Mette, det er spændende at slægtsforske?

    Elevopgave: Bliv din egen slægtsforsker

    Slægtsforskeren Mette synes, at det er en god idé at forske i sin egen slægt, fordi det kan give en større forståelse for, hvad og hvor man kommer fra.

    En af de bedste og sjoveste spor til at lære mere om sin slægt er ved at spørge sine ældre slægtninge.

    Du skal nu beslutte dig for, hvilken person i dit stamtræ du vil lære mere om. Du skal stille din slægtning spørgsmål om, hvordan det var at være 10 år. Du skal undersøge de ting, der var anderledes, og de ting, der minder om dit barndomsliv.

    Forbered de spørgsmål, du vil have svar på.

    Som lektie til næste historietime skal du følge trinnene.

    1. 1

      Lav en aftale med den person i dit stamtræ, du vil lære mere om. Aftal, hvornår I skal mødes eller tale i telefon. Hvis det er muligt, kan du bede din slægtning finde billeder fra sin barndom.

    2. 2

      Når du skal stille din slægtning spørgsmål, kan du overveje, om du skal skrive svarene ned eller optage dem. Så er det lettere at huske, hvad der bliver fortalt.

    3. 3

      Hvis din slægtning har fundet gamle fotografier frem, kan du bede ham eller hende fortælle med udgangspunkt i de gamle spor. Spørg også ind til, om der findes andre historiske spor, som fortæller noget om slægtningens barndomsliv.

    4. 4

      Beslut dig for, hvilken historie du vil fortælle dine klassekammerater. Hvis det er muligt, skal du medbringe en fotokopi af et eller flere historiske spor, der kan hjælpe dig med at fortælle din slægtnings historie.