Kom med en tur i tidsmaskinen: Årstallet er 2123, og skolelæreren i 4.A har bedt sine elever om at undersøge, hvordan det var at gå i skole for 100 år siden.
Eleverne i fremtiden må på jagt efter spor, der kan fortælle dem om, hvordan det var gå i 3. og 4. klasse på din tid.
På sporet af historien i jeres klasse
Hvilke spor tror du, at fremtids-4.A kan bruge til at fortælle om et nutidigt skoleliv?
Find spor i din skoletaske og klasseværelset.
Selvom sporene ikke kan tale, kan de godt fortælle om den tid, de blev brugt i. Tal om, hvad klassens spor kan fortælle om et skoleliv.
Du kan også trykke på pilene og se eksempler på, hvilke spor der fortæller om et nutidigt skoleliv.
Historiske spor, der kan tale
Nogle historiske spor kan faktisk tale. For eksempel hvis man skal finde ud af, hvilket liv ens familiemedlemmer født for lang tid siden levede. I det tilfælde kan man spørge et levende spor – altså en ældre slægtning som for eksempel en bedsteforælder.
DR Ultra-værterne Inge og Jonas vil gerne vide mere om deres slægt. Derfor har de besluttet sig for at få hjælp af en slægtsforsker. En slægtsforsker er en person, der arbejder med at undersøge familiers slægtshistorier.
Før at slægtsforskeren kan hjælpe Inge og Jonas, skal de to værter finde ud af navnene på så mange slægtninge som muligt. Det kan være svært at huske, men heldigvis kan de spørge deres ældre familiemedlemmer om hjælp.
For at få et overblik over alle de familierelationer, deres bedsteforældre fortæller dem om, sætter Inge og Jonas deres slægtninges navne ind i et stamtræ.
Se videoen og få en forklaring på, hvad et stamtræ er.
Et stamtræ er altså en tegning af et træ, hvor du og dine tætteste slægtninge udgør stammen og grenene.
Et stamtræ kan hjælpe til at skabe et overblik over, hvem der levede før ens forældre og deres forældre og deres forældre og så videre…
Se Inges stamtræ og snak om, hvilke slægtninge hun har noteret i sit stamtræ.
Elevopgave
Lav dit eget stamtræ. Udskriv elevarket Mit stamtræ i A3-størrelse og elevarket Udfyld dit eget stamtræ i A4-størrelse. Følg trinnene.
- 1
Spørg dine forældre og bedsteforældre eller andre voksne om, hvor og hvornår dine slægtninge blev født.
- 2
Notér dine slægtninges fødselsoplysninger i de hvide kasser.
- 3
Klip kasserne med fødselsoplysninger ud.
- 4
Lim kasserne fast på arbejdsarket ’Mit stamtræ’. Dine egne oplysninger skal limes fast nederst på træstammen.
- 5
Forbind kasserne med streger. Fra din kasse skal du føre streger til dine forældres kasser. Fra dine forældres kasser skal du føre streger til dine bedsteforældre.