Del 1: Overtro og trolde i 1800-tallet

I serien 'Troldehjertets Hemmelighed' bliver hovedpersonen Karen hjerteveninder med en trold. Men hvad er en trold, og hvordan er en trold overtro?

(Foto: © Jacob Kusk, Kim Bredahl)

I 'Troldehjertets Hemmelighed' er vi i landsbyen Lindestrup i 1800-tallet. Ved Sankt Hans kommer en fremmed pige til byen. Hun hedder Rebekka, og hun er vild og anderledes. Rebekka og Karen bliver hurtigt hjerteveninder, og snart skal de kæmpe mod onde kræfter. Lindestrup er nemlig fuld af overtro og trolde.

Overtro og logik

I gamle dage troede man, at der fandtes trolde. I dag ved vi, at trolde ikke findes. Trolde var nemlig overtro. Men hvad er overtro?

I dag vil vi gerne forstå ting ud fra viden som videnskab og logik. Vi vil nemlig gerne vide ting på en måde, hvor man ikke kan være i tvivl eller uenig. Det er for eksempel, når vi ved, at 10+12 giver 22 eller, at Anden Verdenskrig foregik fra 1939-1945.

Overtro er en tro på noget, som vi ikke kan forklare med viden. Måske har du hørt om stjernetegn, eller at en firkløver giver held? Måske har du også hørt, at det giver uheld at smadre et spejl? Det er eksempler på overtro.

Overtro i 1800-tallet

I Danmark har overtro været almindeligt indtil 1800-tallet. Der er derfor rigtig mange danskere, som har været overtroiske. I slutningen af 1800-tallet var de fleste danskere stoppet med at være overtroiske. Men mange steder på landet og i landsbyerne holdt man alligevel fast i fortællingerne om overnaturlige væsener. Det var for eksempel fortællinger om nisser og trolde.

Overtro i Lindestrup

Overtro og overnaturlige væsener fylder også meget om sommeren i Lindestrup. Nissen Rumle er gået i sommerhi, og landsbyens kvinder tror, at de kan spå om, hvem de skal giftes med.

Se her, hvordan overtro og overnaturlige væsener fylder i Lindestrup om sommeren:

Samtalespørgsmål til klassen:

  • Hvad sker der i klippene?

  • Hvad er det overtroiske, der sker i klippene?

  • Kender du nogen, som er overtroiske?

Trolde i skovene

Trolde var nogle af de overnaturlige væsener, som mange danskere troede på helt frem til 1800-tallet. Det var især på landet og i landsbyerne, at mange var sikre på, at der boede trolde ude i skovene.

Trolde på spil i Lindestrup

Ved Sankt Hans kommer Rebekka til Lindestrup. I starten tror beboerne i landsbyen, at hun er en tigger, som stjæler mad. Men det viser sig, at Rebekka er i gang med en forvandling:

Se her, hvordan Rebekka forvandler sig:

Samtalespørgsmål til klassen:

  • Hvad sker der i klippene?

  • Hvordan er Rebekka ved at forvandle sig?

En forbyttet troldebaby

Engang troede man, at en trold kunne finde på at bytte sin troldebaby ud med en menneskebaby. Om natten listede trolden sig ind til landsbyen med sin troldebaby. Her byttede trolden sin sovende troldebaby ud med en sovende menneskebaby.

Når babyen hos menneskene blev større, så ville barnet opføre sig mærkeligt og ligne en trold. Sådan et troldebarn, som voksede op hos mennesker, blev kaldt for en skifting.

Rebekka er også i skifting i ’Troldehjertets Hemmelighed’. Se skovkonen fortælle om det her:

Samtalespørgsmål til klassen:

  • Hvad sker der i klippene?

  • Hvordan tror I, at fortællingen om en skifting er opstået?

  • Kan I komme i tanke om nogle ting i dag, som er overtroiske?