Jagten på et bedre liv
Der er mange danskere, som gennem historien er rejst ud i verden for at bo i fremmede lande. De har jagtet lykken og et bedre liv end det, de havde i Danmark. For nogle af dem er jagten på et bedre liv gået godt. For andre er jagten gået dårligt.
Det er alle mulige forskellige slags danskere, som gennem historien er rejst ud i verden. Det har været opdagelsesrejsende, eventyrere, svindlere, sportsfolk, sangere og mange andre. Fælles for dem alle har været en lyst til eventyr og drømmen om et bedre liv i andre lande end Danmark.
Udenlandsdanskere i dag
Historien om de mange udenlandsdanskere fortsætter helt frem til i dag. Der er stadig mange danskere, som bor i andre lande end Danmark. Man regner med, at cirka 250.000 danskere bor i andre lande end Danmark i disse år.
For nogle af de danskere, som bor i udlandet i dag, er jagten på et bedre liv gået rigtig godt. Måske I kender nogle af dem her:
En tid, hvor mange tog afsted
Der er særligt én tidsperiode i Danmarkshistorien, hvor rigtig mange danskere rejste ud i verden i jagten på et bedre liv. Det var fra år 1820 til 1930, hvor cirka 10 % af den danske befolkning rejste til andre lande for at bo. Det svarer til, at cirka 336.000 danskere rejste til udlandet.
Denne tidsperiode kalder vi for industrialiseringen i Danmark. Der skete to forandringer i industrialiseringen, som var med til at gøre, at mange danskere rejste til udlandet i jagten på et bedre liv. Her kan du læse om de to forandringer:
- 1
Fabrikker: Der opstod fabrikker i byerne, som kunne lave det arbejde, som mennesker før havde lavet. Der var derfor en masse mennesker, som blev arbejdsløse, fordi deres arbejde blev overtaget maskinerne på fabrikkerne. Nogle af dem rejste til udlandet i jagten på et bedre liv.
- 2
Damptoge- og skibe: Der opstod nye transportmuligheder i industrialiseringen. Der kom også store dampskibe, som gjorde, at folk nemmere, billigere og mere sikkert kunne rejse ud i verden.
Hvor flyttede de så allesammen hen?
USA var det land, som næsten alle danskere rejste til i årene 1820-1930. Dengang vidste man slet ikke så meget om USA, som man gør i dag. Man vidste dog, at det var nemt at få arbejde, og at der var bedre løn i USA. De fleste danskere rejste til USA for at arbejde og tjene penge.
Rejsen til det store Amerika
Rejsen til USA i årene 1820-1930 var med dampskib. Dampskibene var store skibe med plads til en masse mennesker. Rejsen med dampskib fra København til New York City varede ofte cirka 14 dage.
Her kan du se en video om den lange og ubehagelige rejse fra København til New York City:
Den amerikanske drøm
USA er også kendt for ’Den amerikanske drøm’. Det er ideen om, at alle, der bor i USA, kan få et godt liv, hvis de arbejder hårdt. Uanset om man er fattig eller rig.
'Den amerikanske drøm’ er derfor ideen om, at man kan komme til USA med ingenting og så ende med at blive rig, hvis man arbejder for det.
’Den amerikanske drøm’ eksisterer stadig i dag. Mange danskere har gennem historien og helt frem til i dag jagtet ’Den amerikanske drøm’. Nogle af dem kan I møde her:
Snak to og to om spørgsmålene her:
- •
Hvornår var den periode, hvor rigtig mange danskere rejste til udlandet for at bo?
- •
Hvilke to forandringer skete i Danmark, som gjorde, at så mange rejste til udlandet?
- •
Hvilket land rejste de fleste til og hvorfor?
Nu skal I beslutte, hvor i verden I gerne vil bo, hvis I en dag skal være udenlandsdanskere!
Først skal I se videoen med tre danske børn, Emma, Mikkel og Ronja, som alle bor i udlandet: