I Danmark kan man vokse op i familier, der ser ud på mange forskellige måder.
Nogle har én forælder, andre har flere. I nogle familier har forældrene forskellige køn, i andre har de det samme. Nogle børn er enebørn, mens andre har søskende. Nogle børn bor på skift hos deres forældre, fordi de ikke længere er kærester. Nogle børn er adopterede fra et andet land og har både biologiske forældre og deres adoptivforældre, som de bor hos i Danmark.
Se de fem familieportrætter og snak om, hvem I tror, vi ser på billederne.
Snak om spørgsmålene:
- •
Der findes mange måder at have en familie på. Kender du andre måder at være familie på end dem, man kan se på billederne?
- •
Hvordan tror du, det var anderledes at være familie på dine forældres tid og dine bedsteforældres tid end i dag?
- •
Tror du, at betydningen af en familie er anderledes, når du er voksen?
På sporet af slægten
Ordet slægt betyder næsten det samme som familie.
Se videoen, hvor det bliver forklaret, hvad en slægt er. Du kan også høre om, hvor man kan lede efter spor, der kan fortælle, hvordan personer fra ens slægt levede.
En slægt er de mennesker, der deler forfædre. Det vil sige, at dine søskende, forældre og fætre og kusiner er en del af din slægt.
En slægtsforsker er en person, der arbejder med at undersøge familiers slægtshistorier. En slægtsforsker leder efter spor i arkiver, gamle aviser, kirkebøger, dåbsattester og mange andre steder, der kan fortælle noget om slægtens levede liv.
Elevopgave
Hvilke slægtninge har du? Skriv alle de navne, du kan komme i tanke om, eller tegn dem.