(Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)
1 / 18
Dronning Margrete 1.s grav i Roskilde Domkirke. Kongen Erik af Pommern forsøgte at gøre kirken til en gravkirke for de nordiske unionsregenter. (Foto: © Jan Friis, Museumskoncernen ROMU)
2 / 18
Det tætte bånd til Grønland blev tydeligt, da Kronprinsparrets yngste børn Vincent og Josephine fik grønlandske mellemnavne – Minik og Ivalo – til deres dåb. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
3 / 18
Unionsbrevet fra 1397 der bekræfter, at Kalmarunionen blev grundlagt. Love er troværdige kilder, men de fortæller mere om, hvordan det bør være, end hvordan det nødvendigvis var. (© Nationalmuseet)
4 / 18
Dette er en såkaldt øreske af guld fra 1400-tallet. Den gjorde det muligt at rense negle og tænder samt fjerne ørevoks. Hygiejne blev topmoderne i middelalderen. (© Historie og Kunst/Københavns Museum)
5 / 18
Skelettet stammer fra en person, som var spedalsk. Det var en alvorlig sygdom, som man langsomt døde af i middelalderen. (© Museum Lolland-Falster)
6 / 18
Dronning Margrete 1.s kjole, som er lavet af silke kaldet ”gyldentøj”. Den er vævet i Italien. Kjolen viser at hun er fin og har internationale forbindelser. (© Uppsala Domkirke)
7 / 18
Kalkmaleri fra Elmelunde Kirke på Møn fra 1400-tallet. Bonden bruger en hjulplov, som blev opfundet i middelalderen og gjorde det langt nemmere få bønderne at så korn på markerne. (udsnit af et billede) (Foto: © Kirsten Trampedach, Nationalmuseet)
8 / 18
Teglsten fra Holbæk: ”Gilbert, novice i prædikebrødrenes orden, har været her”. Selvom indskriften er flere hundrede år gammel, ligner det næsten moderne graffiti. (© Nationalmuseet)
9 / 18
Krucifiks fra Skovlænge Kirke på Lolland ca. år 1330. Krucifikset viser en lidende og tynd Kristus. (© Museum Lolland-Falster)
10 / 18
Her er Danmarks første offer for en pistolkugle fra 1350'erne. Den nederste del af ansigtet blev skudt væk. Måske af en skansebøsse – et våben, der mest ligner en lille kanon. (© Museum Østjylland)
11 / 18
Sværdet fra 1500-tallet har ifølge fortællingerne tilhørt oprørslederen Skipper Clement. Skipper Clement var lederen i et af oprørene i Grevens Fejde mellem landets rigeste mænd og bønderne. (Foto: © Hans Grundsøe, Museum Østjylland)
12 / 18
Margrete 1.s grav. Margrete 1. blev begravet i Sorø i 1412, men året efter blev hun flyttet fra Sorø til Roskilde Domkirke, hvor alle konger og dronninger er blevet begravet lige siden. (© Museumskoncernen ROMU)
13 / 18
Sankt Laurentii kirke i Roskilde blev bygget til ære for en populær helgen i middelalderen – Sankt Laurentius. Kirken blev revet ned ved reformationen i 1536, men det er stadig muligt at besøge ruinen og tårnet på Stændertorvet i Roskilde. (© Museumskoncernen ROMU)
14 / 18
Synåle, fingerbøl og saks fra et nonnekloster i Sydsjælland. Syning var en del af det daglige arbejde. Nonnerne drev også en skole, hvor piger fra rige familier kunne lære at sy. Redskaberne ligner dem, vi bruger i dag. (© Museum Skanderborg)
15 / 18
I 1482 fik Odenses biskop den tyske bogtrykker Johan Snell til at komme til Danmark for at trykke en bog. Bogen er den første, der blev trykt i Danmark. (© Odense Bys Museer Mediemuseet)
16 / 18
Læderstøvlen fra 1300-tallet passer en 2-årig og blev fundet i en træspand med affald og en hovedløs kat. Københavnske middelaldersko er sjældent reparerede, men denne har fået en ny sål og er kort efter blevet smidt ud. (© Historie og Kunst/Københavns Museum)
17 / 18
Dette billede/rulletekst slutter alle afsnit i Historien om Danmark med. Hvorfor tror du, at det står der? Betyder det noget for dig og det du har set/lært om perioden? Hvorfor/hvorfor ikke?
18 / 18