I den tidlige middelalder var kirkens magt ligeså stor som kongens (© Nationalmuseet)
1 / 20
Valdemar den Stores mønt fra 1100-tallet. Mønten er et tegn på kongens magt. Mønten fortæller om kirkens og kongens tætte bånd, da begge er vist på mønten. (© Vemmelev)
2 / 20
Absalon døde i 1201 og er begravet i Sorø Klosterkirke. I hans grav har man fundet denne ring, der er lavet af guld med en blå safirsten. (© Nationalmuseet)
3 / 20
Den smukke bispestav er lavet af det fineste elfenben og oksehorn. Bispestaven har sandsynligvis tilhørt Absalon, men den kunne også have tilhørt abbeden (forstanderen for munkeklosteret) i Sorø Kloster. Abbeden havde også ret til at bære bispestav. (© Nationalmuseet)
4 / 20
På Højbro Plads i København kan du i dag se Absalon klædt som kriger på sin hest med en økse i hånden. Han kigger hen mod sin gamle borg, der hvor Christiansborg ligger i dag. Udsnit af historisk foto fra 1910. (© Historie og Kunst/Københavns Museum)
5 / 20
Udsmykning på Københavns Rådhus af Absalon i sin bispekåbe, fra 1901. Opført til minde for 700-året for hans død i 1201. (© Historie og Kunst/Københavns Museum)
6 / 20
Militærskibet Absalon er opkaldt efter ærkebiskop Absalon. I middelalderen drog Absalon på krigstogt, i dag er det militærskibet, der drager på krigstogter ude i verden. (© Nationalmuseet)
7 / 20
Kongemagten kontrollerede landet fra landets borge. Den dag i dag står nogle af resterne fra de store ringborge med voldgrave, som eksempelvis Nyborg Slot. (© Østfyns Museer)
8 / 20
Her ses en kopi af Danmarks første forfatning fra 1282. Den kalder man ”Kong Erik Klippings håndfæstning”. Den beskriver de aftaler, kongen og stormændene indgik om, hvordan landet skulle regeres. (© Østfyns Museer)
9 / 20
Kors fra 1200-årene. Det blev fundet i en grav i Sct. Bendts Kirke i Ringsted. Korset menes at have tilhørt dronning Dagmar. Korset kaldes derfor Dagmarkorset. (© Nationalmuseet)
10 / 20
Ifølge sagnet døde Dagmar i Ribe. Statuen af dronningen er fra 1913. Den blev et vigtigt nationalsymbol efter krigen i 1864, hvor Danmark mistede en tredjedel af riget. (© Sydvestjyske Museer)
11 / 20
Vejlebykarret er det, man kalder Østersø-keramik. Karret er pyntet med bølger. Det har tilhørt en rig familie på Lolland-Falster. (© Museum Lolland-Falster)
12 / 20
Æbelholt var i middelalderen et af nordens største klostre. Klostrets første leder var abbed Vilhelm, der i 1224 blev helgenkåret. Arkæologer har fundet 800 skeletgrave på klostret. (© Museum Nordsjælland)
13 / 20
Håndtag til en kniv, fundet i et nonnekloster, fra 1300-tallet, der viser en falkoner. Falkejagt var i mange år en populær sport for rige mennesker. Jagtfugle blev også brugt som gaver mellem konger og fyrster. (© Museum Skanderborg)
14 / 20
Redskaber brugt af en bygningshåndværker ved Øm Kloster i Midtjylland i middelalderen. Begge redskaber har stort set samme form som dem, der bruges i dag. (© Museum Skanderborg)
15 / 20
Løven har været udsmykning på en latinsk bibel tilhørende en meget velhavende person. Løven er lavet af en guldsmed på et kloster omkring år 1100. (© Vesthimmerlands Museum)
16 / 20
Træpinden er en amulet fra 1200-tallet. Den skulle sandsynligvis beskytte sin ejer, Tomme, mod sygdom, onde ånder og død. Den er fundet i Odense på Fyn. (© Odense Bys Museer)
17 / 20
På Æbelholt Kloster i Nordsjælland fungerede munkene som læger i 1200-tallet. Skeletter viser os, at munkene var gode til deres job, fordi de kunne få brud til at vokse sammen. (© Museum Nordsjælland)
18 / 20
Nær København ligger Kirkegård Bakke. Bakken har navn efter en kirkegård, der lå der i middelalderen. Kirkegården og den tilhørende kirke lå der fra 1100-tallet til midten af 1300-tallet, hvor kirken blev revet ned. (© Kroppedal Museum)
19 / 20
Dette billede/rulletekst slutter alle afsnit i Historien om Danmark med. Hvorfor tror du, at det står der? Betyder det noget for dig og det du har set/lært om perioden? Hvorfor/hvorfor ikke?
20 / 20