DAGLIGDAG:

Den kolde krig

Den sang, der bliver spillet i klippet, handler om atombomber og frygten for en krig mellem USA og Sovjetunionen. Tiden fra 2. verdenskrig og til Murens fald i 1989 blev kaldt "Den kolde krig"

Der var ikke rigtig krig mellem de to supermagter, men mange var bange for deres enorme lagre af atomvåben, der kunne udslette jorden, hvis der blev krig.

Unge spiller og synger

I 1980’erne var det efterhånden blevet meget almindeligt, at ikke bare unge, men også børn, lærte at spille rockmusik på elektriske instrumenter og selv skrev deres musik.

Der var kommet musikskoler over hele landet, og de børn, der havde lyst til at lære at spille et instrument, kunne også komme til det.

Flere forældre bliver skilt

Det var ikke kun ude i den store verden, at der var problemer. Også hjemme i familierne kunne der være ballade. Jespers forældre skal skilles, og du kan her høre Jesper fortælle om dengang, han fik det at vide.

Nye danskere

Selvom man bor sammen med både sin mor og far, kan det også være svært at være barn i 1980’erne.

Her fortæller Nurten, som har tyrkiske forældre, hvordan det var at starte i en dansk skole, og om de problemer hun havde med både at føle sig som tyrker og som dansker.

SKOLELIV:

Gruppearbejde om fred

I 1980’erne var det blevet meget almindeligt at arbejde tværfagligt og lave emnearbejde i skolen. Det emne, der bliver arbejdet med her, er et spørgsmål, mange var optaget af dengang:

Kunne man risikere, at der kom en atomkrig, og hvad ville der ske, hvis den kom?

Medier en del af skoleskemaet

Udviklingen af mikrochippen betyder, at pc'ere bliver mindre og billigere. Derfor kan det nu lade sig gøre at bruge pc'ere både i hjemmet og i skolen.

Det har ændret utroligt mange ting i vores hverdag. Selvom det ikke er mere end ca. femten år siden, pc'en blev almindelig i vores dagligdag, kan vi næsten ikke forestille os, hvordan man klarede sig uden.

Mange skoler fik også medieudstyr, så man bl.a. både kunne optage og redigere videoer.

NYT FRA DENGANG:

Muren falder

Sovjetunionen beslutter i 1989 at bryde Berlin-muren ned. Muren har i mange år delt byen Berlin i to dele: En vestlig del, som blev kontrolleret af Vestmagterne, og en østlig del, som blev kontrolleret af Sovjet.

Nu kan østberlinerne frit gå ind i Vestberlin uden at være bange for at blive skudt af østtyske soldater, sådan som det var, før muren blev bygget i 1961.