DAGLIGDAG:

Feriekoloni som eneste ferie

På grund af den store arbejdsløshed i 1930’erne, var der mange familier, der ikke havde råd til at tage på ferie. De var tvunget til at blive i byen hele året, og mange af byernes boliger var meget usunde at bo i.

For at hjælpe de børn, der aldrig kom på ferie, oprettede man feriekolonier.

Kolonierne lå i frisk luft nær stranden, og der kunne børnene så få to ugers ferie.

Børn havde mange pligter

Der var mange børn at lege med, maden var god, og der var nok af den, så det var noget, de blege og underernærede bybørn havde godt af.

Og der kunne være god brug for lidt ferie, hvis man som Knud var født i 1923. Knud skulle både gå med aviser og sørge for, at hans mindre søskende kom i børnehave.

Det var hårdt, og der var ikke meget tid til leg.

SKOLELIV:

Bad på skolen

Dengang kom mange af børnene ikke særlig tit i bad, fordi der hverken var badeværelse eller varmt vand, hvor de boede. Når de skulle i bad derhjemme, var det meget besværligt.

Man varmede vand i kedler og gryder på gasblusset. Så hældte man det op i en stor balje, der stod på gulvet i køkkenet eller i stuen, blandede det varme og kolde vand, og til sidst hoppede man op i baljen.

Heldigvis kunne man komme i bad på de store skoler. I byerne blev der bygget gymnastiksale og omklædningsrum med bad; oven i købet med varmt vand. Og det var en stor hjælp for familierne.

Mad på skolen

Der blev også indført skolemad i storbyerne, fordi man vidste, at mange børn fik for lidt og forkert mad derhjemme. De var simpelthen underernærede.

I 1930 legede eleverne også i skolegården, men de skulle stille op på række, inden de skulle ind til time. Det gør danske skolebørn ikke længere.

NYT FRA DENGANG:

Mange var arbejdsløse

Der er økonomisk krise i store dele af verden i 30'erne. Virksomheder må lukke, firmaer går fallit, og folk mister deres arbejde og må flytte fra hus og hjem.

I Danmark er mere end 1/3 af befolkningen arbejdsløse, og de lever under usle forhold. Det er så slemt, at hvis forældrene i en familie er arbejdsløse, så må børnene tit gå sultne i seng.

2. verdenskrig starter

Hitler og hans nazistparti overtager i 1933 magten i Tyskland og begynder at opbygge en stærk hær. I 1939 marcherer den tyske hær ind i nabolandet Polen for at besætte landet, og det bliver starten på 2. Verdenskrig.

Krigen får stor betydning i hele Europa - også for børnene. Marias far var dommer og jøde, og han blev fyret og forfulgt ligesom alle andre jøder i Hitlers nazi-Tyskland.

Det betød, at Maria og hendes jødiske familie måtte pakke og flygte til Danmark. Her kom hun i skole og fik nye venner. Men i de to første år græd hun meget og følte, hun var langt væk hjemmefra.