Krigsflygtninge

I løbet af det 20. århundrede har Europa oplevet bølger af flygtningestrømme båret af krige og kriser. 2015 blev året, hvor Danmark igen diskuterede, hvordan vi skal forholde os til flygtninge.

Flygtninge vandrer på motorvejen nord for Padborg d. 9. september 2015. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

At hjælpe mennesker på flugt fra krige rundt om i verden er en del af Danmarks historie. Under 2. verdenskrig hjalp danskere forfulgte jøder med at flygte over Øresund til Sverige i 1943. Her blev lokale fiskere og bådejere del af en systematisk transport og tog sig somme tider godt betalt. Hjælpen er senere blevet hyldet verden over, og danskerne blev set som humanistiske.

I september 2015 kom omkring 300 syriske flygtninge til Danmark – gående på motorvejen. Flygtningene på motorvejen markerede begyndelsen på en større bølge af flygtninge på flugt primært fra krigen i Syrien. Inden flygtningene overhovedet nåede til Danmark, havde mange købt sig til hjælp fra menneskesmuglere på den lange rejse fra Syrien til Europa. Nogle danskere hjalp flygtninge illegalt videre til Sverige, for eksempel ved at køre dem over Øresundsbroen til Sverige.

I forbindelse med de nye grupper af flygtninge, som kom til Danmark, opstod diskussioner om, hvorvidt det også var menneskesmugling, da danskerne hjalp jøder med at flygte til Sverige i 1943.