(Foto: © Unknown)

Jordens overflade er bygget op af syv store plader og en række mindre plader. Danmark ligger på en af de store plader, sammen med resten af Europa og næsten hele Asien. Denne plade kaldes den eurasiske plade.

Pladerne bevæger sig mellem 1 og 15 centimeter om året. Nogle steder støder pladerne sammen, og den tungeste bliver skubbet ned under den letteste plade. Det kalder man en destruktiv pladegrænse. Her forsvinder lidt jordoverflade hver gang, og landene på de to plader rykker langsomt nærmere hinanden.

Eksperter mener fx, at Middelhavet på et tidspunkt helt vil forsvinde, fordi Afrika og Europa rykker tættere og tættere på hinanden. Til sidst vil de i teorien støde sammen og skabe en bjergkæde, ligesom da øen Indien ramte Asien og skabte Himalayabjergene.

Andre steder rykker pladerne fra hinanden, og i revnen dukker vulkaner op fra Jordens indre. Det kalder man en konstruktiv pladegrænse. Vulkanerne fylder hullerne ud, så der langsomt bliver mere og mere land. Det er fx, hvad der sker på Island, hvor landet vokser på midten med to centimeter om året.

Revnen fortsætter hele vejen ned igennem Atlanterhavet på havbunden. Her er fyldt med spaltevulkaner, som har dannet en undersøisk bjergkæde kaldet den Midtatlantiske Højderyg.