Indonesien: Jordskælv og flodbølger

En glasbutik får besøg af elefanter

Som en elefant i en glasbutik. Sådan må det føles, hver gang Indonesien bliver ramt af jordskælv og flodbølger.

Den 26. december 2004 var det ikke kun én elefant, men en stor flok vilde elefanter, som trampede ind og nærmest smadrede hele butikken. Den store tsunami ødelagde alle kystbyer i det nordvestlige Indonesien, og den tog 126.000 menneskeliv med sig.

Indonesien ligger oven på fire af Jordens kontinentalplader, og de bevæger sig omkring seks centimeter om året i forhold til hinanden. Derfor oplever indoneserne årligt mellem to og ti jordskælv, som er over seks på Richterskalaen.

Fordi Indonesien udelukkende består af øer, sker mange af jordskælvene på havbunden. Hvis skælvene er store nok, starter de tsunamier. Selv et lille skælv kan ødelægge meget i Indonesien, for mange af husene er dårlige og gamle.

Den store tsunami

Jordskælvet, som satte gang i den store tsunami i 2004, skete cirka 100 kilometer vest for den indonesiske ø Sumatra. Det målte 9,3 på Richterskalaen og var verdens kraftigste siden 1960. Nogle steder rykkede den ene plade sig 20 meter.

I Indonesien gik det værst ud over det nordlige Sumatra. Det store jordskælv ødelagde først en del bygninger, og så kom syv tsunamier med forskellig styrke væltende ind over kysterne.

Skælvet startede en kæmpe tsunami, som skyllede ind over de nærmeste lande: Indonesien, Malaysia, Thailand, Burma (Myanmar), Sri Lanka, Indien og Maldiverne. Den nåede endda helt til Somalia på Vestafrikas kyst. 4.500 kilometer fra epicentret. Selv her var flodbølgen stadig stor og voldsom, da den nåede frem.

Men Indonesien fik den hårdeste behandling. 620.000 indonesere blev hjemløse, og mere end 166.000 blev dræbt. Det er mere end fire gange så mange dødsofre som i noget andet land.