I 2020 sendte NASA en mission afsted til vores røde naboplanet, Mars. Ombord er roveren Perseverance, som er en robotbil. Den skal undersøge, om der er spor efter liv på Mars.
Men hvorfor er det så interessant at vide, om der har været liv på Mars? Og hvorfor skal det være nu?
Hvorfor er Mars så interessant?
Mars er den planet, hvis forhold minder mest om Jordens. Derfor er det også den planet i vores solsystem, hvor der er de bedste betingelser for liv. Altså ud over på Jorden.
Samtidig er Mars vores nabo, og det er derfor forholdsvis hurtigt at komme ud til planeten. Det tager omkring et halvt år at komme til Mars, og det er kort tid sammenlignet med andre planeter i solsystemet, hvor det kan tage flere år. Det betyder, at det måske vil blive muligt for jordboerne at leve på Mars i fremtiden.
Hvorfor er Mars-missionen sendt afsted nu?
Mars bruger længere tid end Jorden på at kredse rundt om Solen, fordi Mars ligger længere væk fra Solen. Derfor har Mars en større omløbsbane.
Mars og Jorden følges derfor ikke ad i deres omløb om Solen. Derfor er der forskel på, hvor lang tid, det tager at komme til Mars. Men sommeren 2020 var det helt rigtige tidspunkt at sende Perseverance afsted til Mars. Der går nemlig 26 måneder, før det igen vil være det rigtige tidspunkt.
Kan bakterier overleve på Mars?
En gruppe studerende fra Københavns Universitet har lavet et forsøg, hvor de undersøger, om bakterier kan overleve i Mars-lignende forhold. De har taget bakterier fra Chile og Antarktis og sat dem ind i et rum, der har tre faktorer, der er magen til forholdene på Mars. Og bakterierne kunne faktisk overleve.
Dog er der flere forhold på Mars, der kan gøre det svært at overleve, så forsøget kan ikke med sikkerhed bevise, at bakterier kan overleve på Mars. Se mere om det i videoen her.