Sundhedsstyrelsens tal fra 2008 viser, at cirka 122.000 børn og unge i alderen 0-18 år vokser op i en familie med alkoholproblemer. Det svarer til næsten to elever i hver skoleklasse. De unge, der oplever alkoholmisbrug derhjemme, kommer fra vidt forskellige baggrunde og er fra alle slags samfundslag.
Der findes 140.000 alkoholafhængige danskere, der ikke kan stoppe med at drikke uden behandling, og langt flere har et skadeligt alkoholforbrug. Alkoholproblemer er derfor ret udbredte i vores samfund i dag.
Hvornår har man et alkoholproblem?
Ifølge organisationen Blå Kors har man et alkoholproblem, hvis forbruget af alkohol forstyrrer ens opgaver og funktioner. Det kan for eksempel være, at man ikke kan finde ud af at passe sine aftaler eller opgaver såsom indkøb, opvask eller forældremøder, fordi man drikker for meget.
Hvis en persons alkoholforbrug påvirker de følelsesmæssige relationer og bånd, der eksisterer i en familie eller mellem venner, er alkoholforbruget også blevet til et problem.
Hvad er symptomerne på alkoholafhængighed?
Ifølge Blå Kors, WHO og FN's verdenssundhedsorganisation er man afhængig af alkohol når...
- •
Man hele tiden har en trang til alkohol
- •
Man sjældent kan kontrollere sit alkoholindtag
- •
Man får abstinenser, hvis man ikke drikker
- •
Man gerne vil drikke mere og mere alkohol
- •
Man fokuserer på at drikke og at være afhængig af alkohol
- •
Man fortsætter med at drikke, selvom man godt ved og har erkendt, at forbruget er skadeligt
Mange klarer sig godt
Cirka 40 procent af de personer, der er i alkoholbehandling, er vokset op med forældre med alkoholproblemer. Men heldigvis er der også rigtig mange børn og unge, der får et godt liv som voksne.
Cirka halvdelen af børn fra familier med alkoholproblemer udvikler slet ikke eller kun i ringe grad psykosociale problemer. Det er for eksempel problemer med trivsel, eller at man har en dårlig mental sundhed.
Du kan læse mere om alkoholproblemer her.