Siden 2015 har DR afholdt store nyhedsshow for elever i 8.-10. klasse på fysiske lokationer rundt om i Danmark. I 2020 og 2021 måtte DR - ligesom så mange andre - ændre planer på grund af corona. Det betød, at showet blev afviklet i en særlig virtuel version. Mere end 50.000 elever fra hele Danmark var med direkte fra deres klasseværelse, mens DR sendte live fra DR Byen med Annika Wetterling, digital nyhedsjournalist, og Erkan Özden, vært på TV Avisen, i spidsen.
’I Sandhedens Tjeneste’ handler om at skærpe elevernes kildekritiske sans og klæde dem på til at færdes i nutidens digitale ’nyhedsjungle’. I løbet af nyhedsshowet bliver eleverne præsenteret for og skal tage stilling til nogle af de redaktionelle udfordringer, som nyhedsjournalister hver dag står overfor – blandt andet ift. kildekritik, etik og fake news.
Genoplev den første virtuelle udgave af ’I Sandhedens Tjeneste’ i 2020, hvor en af DR’s journalister fulgte showet fra sidelinjen i DR Byen.
2020: Nyhedsshowet er i gang
- Hej derude og velkommen til ’I Sandhedens Tjeneste’ 2020! I er med fra hele landet – kæmpe virtuel highfive og velkommen til jer alle, lyder det begejstret fra Annika Wetterling og Erkan Özden.
Den røde lampe lyser i studiet, og de elever, som normalt befinder sig foran scenen, er skiftet ud med et stort produktionshold og tusindvis af ’digitale’ skoleelever. For at det ikke skal føles helt tomt, kan man på skærmen se fire af de klasser, der er med fra henholdsvis Fredensborg, Herning, Faaborg-Midtfyn og Bornholms Kommune.
- I dag skal I med helt ind i maskinrummet og være journalister ’I Sandhedens Tjeneste’. Og så skal vi også diskutere, hvad vi selv gør, når vi er på nettet - hvad vi deler, og hvad der er god og dårlig stil. Der er nemlig flere ligheder mellem de dilemmaer, vi har som journalister, og de hverdagsdilemmaer, som vi alle sammen kan stå i, fortæller værterne Annika og Erkan.
Ser DR Byen indefra
Efter introen løber Annika Wetterling og en TV-fotograf af sted ud i DR Byen. Her går turen både forbi Newsroom, Indre Gade, P3-studiet og kulisserne til ’Versus’. Det giver eleverne mulighed for at se DR Byen indefra. Eleverne deltager desuden i quizzer og byder ind med deres egne erfaringer med at være på internettet. Showet forløber godt - Faktisk over alt forventning.
- Hvor er det bare vildt, at man selv efter seks år kan gå herfra med en følelse af, at det bare gik over alt forventning. ’I Sandhedens Tjeneste’ kan jo beskrives som kernen af public service, og hver gang vi har været i dialog med de unge, så får jeg en kæmpe tro på fremtiden. Selvfølgelig har det været anderledes denne gang, men de unge mennesker er stadig lige så seje og kildekritiske, som de plejer at være, lyder det fra en imponeret Erkan Özden, da showet er ovre.
Der gives highfive på sikker vis, da 'I Sandhedens Tjeneste' er slut.
Også Annika Wetterling er tilfreds med showet og hendes virtuelle rundtur med eleverne.
- Vi var jo virkelig afhængige af eleverne, fordi konceptet denne gang ville falde til jorden uden deres engagement. Men de var virkelig oppe på dupperne, og det fungerede rigtig godt med de interaktive elementer, hvor eleverne skulle være med. De var meget åbne omkring deres medievaner. Jeg tror i princippet, at det ville være sundt for os alle engang i mellem at tage en snak om, hvordan vi opfører os på nettet, siger hun.
To timer senere er ’I Sandhedens Tjeneste’ slut. De mange måneders arbejde skal nu evalueres og pakkes sammen. Men først klappes kollegaerne – med corona-venlig afstand – på skuldrene.
Tak for i år!