Kom i gang: Sådan bruger I 'På grund af Grundtvig'

Skal dine elever vide mere om Danmarks største influencer - Niels Frederik Severin Grundtvig? Dyk ned i DR Lærs spændende undervisningsmateriale.

(© Foto: Historieselskabet/ Grafik: Johnatan Milo Maibøll)

Oplev Grundtvig på en ny og spændende måde

Selvom Grundtvig levede for over 200 år siden, er hans tanker om skolen, kirken og samfundet stadig super relevante i dag. Her får du som lærer en række spændende materialer, der hjælper dig med at formidle netop dét til dine elever. Blandt andet i to explainer-videoer, der formidler kort, sjovt og vedkommende, hvad Grundtvig kæmpede for, og hvilken betydning han har haft for det samfund, vi kender i dag.

I inviteres også på fantasy-jagt i en af Grundtvigs mange salmer, hvor drager og øgler pludselig træder frem for at gøre kristendommen levende for folket.

I kan også spille et spændende spil, hvor I bliver "tvunget" til at kæmpe for jeres egne værdier for folkeskolen i dag.

Du kan også lære dine elever om de emner, der var allervigtigst for Grundtvig, og fortælle om, hvordan han modigt kæmpede for sine meninger og som datidens store influencer ikke var bange for at sige dem højt.

Endeligt bliver I også inspireret til at lave jeres egen kampagne for en sag eller et emne, der betyder noget for jer.

God fornøjelse!

Om materialet:

Fag: Materiale kan tænkes ind i en lang række fag såsom dansk, kristendomskundskab, musik og samfundsfag

Trin: 7.-9. klasse

Læringsmål: Med materialet kan dine elever lære at:

  • Forstå Grundtvigs indflydelse på samfundet, folkeskolen, folkekirken og folkestyret.

  • Reflektere over egne og andres værdier i relation til skolen.

  • Analysere fantasy-væsner i Grundtvigs salme og lave en visuel fortolkning.

  • Samarbejde om at skabe en kreativ og effektiv kampagne for en vigtig sag.

Opbygning:

Materialet indeholder fire temaer, som kan bruges uafhængigt af hinanden. Hvert tema starter med en baggrundstekst til dig som lærer og efterfølgende 2-3 elevøvelser. Undervisningsmaterialet er ikke kronologisk opbygget, men fungerer som et slags inspirationshæfte, hvor du kan plukke og vælge de øvelser, der passer bedst til din klasse, og altså sammensætte elevøvelserne på kryds og tværs.

De fire teamer er:

  1. 1

    Intro: Hvem er Grundtvig? Forstå Grundtvig på 10 minutter. Her får I en hurtig indflyvning til Grundtvig. Temaet består af en explainer-video, en interaktiv story og en opsamlende quiz. Find det her.

  2. 2

    Skolens værdier: Hvad mente Grundtvig, og hvad mener I? I dette tema zoomer vi ind på Grundtvigs tanker og værdier for skolen i video og tekst. Herefter skal I spille et spil, hvor eleverne bliver "tvunget" til at forholde sig til, hvilke værdier, de synes, er vigtige i skolen i dag. Find det her.

  3. 3

    Salmer: På fantasyjagt i salmebogen:Grundtvig har skrevet over 1.500 salmer fyldt med fantastiske væsner og stærkt billedsprog. I temaet dykker I ned i salmen: ’I kvæld blev der banket på Helvedes port’. Her skal I finde fantasy-væsner og blandt andet illustrere et tegnehæfte. Find det her.

  4. 4

    Grundtvig: Danmarks største influencer: Ytringsfrihed og religionsfrihed var bare to af de rettigheder, som Grundtvig kæmpede for i den offentlige debat for godt 200 år siden. Hvad ville I kæmpe for, hvis I var nutidens største influencer? Og hvordan ville jeres kampagne se ud? Find det her.

Meget mere Grundtvig? I kan også finde:

- Mere spændende undervisningsmateriale på DR Skole. Find det her.

- En oversigt over hele DR’s tema om ’På grund af Grundtvig’. Find det her.

Printmateriale:

Kolofon:

Tilrettelæggelse, manus og tekst: Nanna Borup, Sofie Thunø Rasmussen og Laura Alhed Nielsen

Redaktionssekretær: Jens Birkholm og Tilde Bisgaard

Redaktør: Rikke Warrer Poulsen

Programansvarlig: Marlene Boel

Videoproduktion: Line Walin, Rikke Lund og Olivia Heine Gorzkiewicz

I materialet er der brugt klip fra tv-programmet ’I Grundtvigs Fodspor’, som er produceret af DR.

Grafik: Johnatan Milo Maibøll og Lea Hytting

I materialet er der blevet brugt fotos fra Getty Images, Colorbox og musik fra Upright.

Korrektur: Vibeke Mikkelsen Hansen

Tak til:

Katja Gottlieb, lærer og cand.mag. samt editionsfilolog ved Center for Grundtvigforskning for faglig og didaktisk sparring på byggeklodsen om ’Salmer: På fantasyjagt i salmebogen’ og ’Grundtvig: Danmarks største influencer’

Tak til Rasmus Matthiesen, leder af Grundtvigs Skoletjeneste ved Grundtvigsk Forum for faglig og didaktisk sparring på byggeklodsen om ’Skolens værdier: Hvad mente Grundtvig og hvad mener I?’

Tak til de modige deltagere fra Ultrapanelet og til 9. klasse på Ådalens Skole for værdiord og test af værdispil.

Ris og ros:

Vi vil rigtig gerne have din feedback. Fortæl os, hvordan det var at bruge materialet i din klasse. Send ris og ros til skole@dr.dk.