Dramadokumentaren 'Grudtvig' er i tre afsnit, hvor de mest afgørende perioder i Grundtvigs liv bliver fortalt. Det er i hans virke som digteren, præsten og politikeren, at der er foretaget grundigt research for at skildre disse dele af hans liv i en dramadokumentar.
Du kan vælge, at eleverne skal se hele afsnit eller udvælge bidder fra serien, hvor dine elever skal lære mere om Grundtvig.
Afsnittene er bygget op, så der først er scener, der viser hans liv, hvorefter Grundtvig-eksperter kommenterer på scenerne. Hvert afsnit er af én times varighed.
Episode 1 - Det første oprør
Det er en livsnerve for Grundtvig at skrive. Han kritiserer præsterne og kirken i sin prædiken, han skriver til sin præsteeksamen. Han er imod, hvordan kirken er indrettet på, og det går ikke ubemærket hen. I afsnittet bliver salmen 'Dejlig er den himmelblå' skrevet med et ønske om, at menigheden kan synge i lyst og ikke gennem tunge salmer.
Episode 2 - En præst uden kirke
Grundtvig vil gerne have frihed og mangfoldighed i kirken. Han holder taler til folket, kæmper for at få sin egen kirke og er optaget af at skabe en lærergerning, der er båret af nysgerrighed og lyst til at lære fremfor pligt og udenadslære. Han får en større status i det offentlige rum.
Episode 3 - Stormende forelsket
Kongen afgiver sin magt, og man bliver nødt til at lave en grundlov. Her bliver Grundtvig valgt af folket til at bidrage med udformingen af grundloven, så folket bliver hørt og får en stemme. I 1849 bliver grundloven vedtaget, hvor den ifølge Grundtvig har for få frihedsrettigheder. Samtidig bliver han forelsket i en kvinde, som giver ham inspiration til fortsat at have lysten til at skrive, digte og komponere salmer.