Sange er fulde af liv
Når man er fortvivlet, er det værste, andre kan sige til en, at man ”bare skal tage sig sammen”. Det vidste Grundtvig bedre end nogen. Derfor ville han ikke skrive salmer, der blot sagde ”Op med humøret, det går nok alt sammen”.
Ved at synge hans salmer skulle folk blive trøstet. Ikke af hans ord, men ved at blive opmærksomme på det, ordene handlede om, nemlig den kraft, der fandtes i alting, som Grundtvig mente, var Guds ånd.
Se følgende klip fra Pagten:
- •
Fabio fortæller om længelsblomster
- •
Rune og Gibbus synger, så busken åbner sig
- •
At synge sammen
I Pagten arbejder Maltes klasse med Grundtvig og hans digte. I en dansktime siger Malte, ”nogle af hans tekster de har sådan en anden verden, man kan komme ind i, når man synger dem”. Malte tænker på det, Lyda og han har oplevet ude ved hybenbusken. Men det ved Helle ikke noget om, så hun opfatter det, han siger som billedsprog og svarer, ”så ved at synge dem, kan man få adgang til en anden verden sammen”.
Refleksionsspørgsmål
- •
Hvad tror I, at det betyder, at Helle mener, at man kan få adgang til en anden verden sammen gennem sang?
- •
Skriv nogle eksempler ned på tidspunkter og steder, hvor folk synger sammen.
- •
Skriv ud for hver af dem, hvad du tror, det gør ved folk at synge sammen i de enkelte situationer.
Grundtvig havde selv brug for at blive mindet om, at verden var fuld af glæde og ånd. Han var selv plaget at triste tanker. Han blev dog glad igen, fordi han lærte at forstå, at verden var større end ham, og at det derfor var en umulig opgave at ville klare og forstå alting helt alene.
Måske har du selv prøvet at lytte til en sang, der hjalp dig med at blive glad. Måske hjalp den dig også med at finde ud af, hvad der gør dig glad, efter du har været ked af det?
Brug elevarket og arbejd endnu mere med sang og fællesskab med udgangspunkt i julekalenderen og Grundtvigs salmedigtning.