Hvorfor laver nogen fake news?

Hvorfor er der nogen, som laver falske nyheder, og hvad får de ud af det?

Fake news er falske nyheder. Det er altså nyheder, som ikke passer. Men hvorfor er der nogen, der skriver falske nyheder?

Det kan der være flere grunde til. Her får du tre:

For at tjene penge

Ovenfor kan du se en video, hvor den danske politiker Johanne Schmidt-Nielsen fortæller om, hvordan hun blev brugt i en falsk nyhed.

I den falske nyhed stod der, at Johanne Schmidt-Nielsen var død. Det fik mange til at klikke på artiklen, og det tjente dem, der havde skrevet artiklen, penge på.

Websiden, der udgav den falske nyhed, tjente penge på annoncer. Idéen er, at jo flere klik en artikel får, jo flere personer kommer til at se sidens annoncer, og det betaler annoncører penge for.

For at lave sjov

Nogle falske nyheder bliver skrevet for sjov som satire. Satire er opdigtede historier, som er sjove, men som afspejler noget, der sker i virkeligheden. Satire kritiserer ofte virkeligheden og gør grin med virkelige personer.

Herhjemme er det største satiremedie 'Rokokoposten'. I USA er der et meget stort satiremedie, som hedder 'The Onion'. Begge medier skriver dog tydeligt, at det er opdigtede nyheder og historier, de laver. Derfor kan man heller ikke sige, at det er fake news.

Men nogle gange er dem, der læser nyhederne fra satiremedierne ikke opmærksomme på, at de er opdigtede. I 2012 skrev 'The Onion' for sjov, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, var blevet kåret til verdens mest sexede mand. Den "nyhed" bragte et etableret kinesisk medie, og pludselig var der flere, der troede på, at det var rigtigt.

For at få indflydelse

Nogle falske nyheder bliver lavet for at sprede misinformation om for eksempel politikere. Hvis nogle skriver noget om en politiker, som vælgerne ikke kan lide, så kan det betyde, at de ikke stemmer på politkeren til et valg - også selvom det ikke er rigtigt.

Til præsidentvalget i USA i 2016 fandt man ud af, at en russisk organisation havde betalt for en masse reklamer på Facebook og Instagram. Reklamerne skulle skabe splid og frygt hos de amerikanske vælgere. På den måde kunne den russiske organisation påvirke det amerikanske præsidentvalg.

Du kan se mere om den historie i videoen 'Sådan overlever fake news' ovenfor.