Rosenkjærprisen uddelt: Birgitte Possing får DR’s store formidlingspris

Historikeren får Rosenkjærprisen for sin evne til at grave sig gennem arkiver for derefter at få dem forvandlet til læseværdige bøger.

  • DR’s store formidlingspris, Rosenkjærprisen 2020, blev fredag eftermiddag uddelt direkte på P1 til historikeren m.m. Birgitte Possing. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • DR’s store formidlingspris, Rosenkjærprisen 2020, blev fredag eftermiddag uddelt direkte på P1 til historikeren m.m. Birgitte Possing. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
1 / 2

DR’s store formidlingspris, Rosenkjærprisen, blev fredag eftermiddag uddelt direkte på P1. Det skete i programmet ’4. division’, hvor Adam Holm er vært og sammen med et skiftende panel tager aktuelle kulturhistorier under kærlig og uhøjtidelig journalistisk behandling.

Rosenkjærprisen, der er på 50.000 kroner, går i 2020 til historikeren, forfatteren og foredragsholderen Birgitte Possing. Hun er professor emerita og dr.phil. – og ikke mindst kendt for at formidle svært historisk stof. Det var chefen for P1, Nikolai Thyssen, der motiverede valget af 68-årige Birgitte Possing, der oprindeligt er fra Kolding, og i 1979 blev cand.mag. i historie og etnografi fra Aarhus Universitet. I dag er hun selvstændig, og senest – fra 2012-2018 – var hun professor på Rigsarkivet.

- Birgitte Possing har forsket i biografien som genre og skrevet biografier om stærke kvinder som skole-pioneren Natalie Zahle og politikeren Bodil Koch. Hun har formået at grave sig gennem arkiver kun for at komme ud på den anden side med læseværdige bøger, der udfordrer status quo. Senest har bogen ’Argumenter imod kvinder’ over de sidste par år givet anledning til en imponerende foredragsrejse gennem Danmark. Og netop det er det fineste, der kan belønnes med Rosenkjærprisen: Evnen til at flytte forskning eller kunst ud på biblioteker, skoler, forsamlingshuse og menighedslokaler og skabe fortællinger, oplysning og engagement, sagde Nikolai Thyssen ved overrækkelsen.

Han fremhævede Rosenkjær-modtagerens formåen med bogen 'Argumenter imod kvinder'.

- Med viden, faglighed, fortællinger, indsigt – og ja en ophobning horrible, morsomme, skrækindjagende og arkaiske argumenter mod kvinder fra demokratiets indførelse i 1848 og frem til i dag, placerer Possing et oplyst og uafviseligt billede af kønsrollerne og magtforholdet i vores samfund lige midt i debatten. 'Argumenter imod kvinder' er begavet og oplysende og lader sig ikke affærdige som polariseret. Det i sig selv er en kæmpe bedrift i vores fælles debat om kønsrollerne, som kampen står om igen i disse år. 'Argumenter imod kvinder'er ikke en bog om seksuelle overgreb, men det er et fremragende værk om den magt, mænd har udøvet over kvinder, og som de seksuelle overgreb, der langt om længe er dukket op i vores fælles bevidsthed, er et både symbolsk og reelt udtryk for, sagde P1-chefen.

Hyldest til videnskab og kunst

Ofte har uddelingen foregået ved et arrangement i DR Koncerthuset, men på grund af coronasituationen foregik uddelingen i år mere stilfærdigt i et radiostudie.

- Rosenkjærprisen er en hyldest til videnskab og kunst som det talte ord. På den måde er den anderledes end så mange andre priser, og den gives med stor egeninteresse for øje. Med prisen følger nemlig en forpligtigelse til at give fem radioforedrag på P1, og ikke mindst derfor er det en stor glæde at kunne give Rosenkjærprisen 2020 til Birgitte Possing. Vi glæder os til at lytte med, sagde Nikolaj Thyssen.

Rosenkjærprisen er opkaldt efter Jens Rosenkjær, som var foredragschef i Danmarks Radio fra 1937 til 1953, og den er blevet uddelt siden 1963. Prisen gives hvert år, som det hedder, til ’en person, der evner at gøre svært stof lettere tilgængeligt for et bredt publikum på forståelig og levende vis’.

Jens Rosenkjær var DRs foredragschef gennem en årrække, og hvert år uddeler DR nu Rosenkjærprisen. Her er han fra 1948. (Foto: © DR Arkiv, Type 1)

Sidste års modtager var cykelkommentatoren og tidligere cykelrytter Rolf Sørensen, der lige nu er aktuel på P1 og DR Lyd med sine Rosenkjær-programmer, som kan høres her

Hør Rosenkjær-foredrag fra det seneste årti her