Tre kommende DR-fyrtårne vil samle og engagere danskerne i vores fælles historie

De kommende år centrerer DR’s fyrtårnsproduktioner sig om tre forskellige perioder i danmarkshistorien, som skal give danskerne ny viden og perspektiv på Danmark. Ambitionen er at skabe en fælles samtale om, hvilke tråde i fortiden som er med til at definere det samfund, som vi er en del af i dag.

  • Som en del af fyrtårnet i 2025 om Danmark som kolonimagt kommer dramadokumentaren 'Slave af Danmark' med Nola Grace Gaardmand som undersøgende vært. (Foto: © (C) DR)
  • I september 2024 sætter DR fokus på den danske krigsindsats gennem de seneste 30 år, og de soldater vi sendte afsted. (Foto: © Dr)
  • Det kommende fyrtårn i DR handler om N.F.S. Grundtvig. Til maj har dramadokumentaren om Grundtvig premiere med Ulrich Thomsen i hovedrollen. (Foto: © Alonso Mayo)
1 / 3

’Historien om Danmark’, ’Vores Natur’ og ’Danskere i Verden’ er alle tidligere fyrtårne, som har fået danskerne til at få øjnene op for særlige temaer om vores land, historie eller samfund, som er værd at dvæle ved.

Onsdag løftede DR sløret for emnerne og de fyrtårnsproduktioner, som danskerne kan se frem til i 2024 og 2025. Der er lagt op til store og komplekse samtaler, der skal samle generationer om vores fælles historie og land og give ny viden, nuancer og perspektiv på Danmark og den verden vi er en del af i dag.

De kommende fyrtårnsproduktioner på DR handler om N.F.S. Grundtvig, Danmark som krigsførende nation samt Danmark som kolonimagt.

En kerneopgave for DR

Nikolaj Vitting Hermann, chef for indhold og samarbejder i DR, siger om de tre kommende fyrtårnsproduktioner på DR:

- Selvom man måske ved første øjekast har svært ved at finde sammenhængen mellem Grundtvig, krigen på Balkan og Danmark som kolonimagt er fællesnævneren for dem alle tre, at de tager afsæt i danmarkshistorien og er byggestenen bag, hvorfor vores samfund er, som den er i dag. Vi er meget bevidste om, at de tre emner, vi tager fat på, rummer mange følelser og stærke holdninger, men vi mener, at det er en kerneopgave for DR at formidle og skildre de svære og komplekse emner i vores samfund og historie, så vi bidrager til et fælles udgangspunkt for at deltage aktivt i den offentlige samtale, siger han.

DR har i flere år haft store fyrtårnsproduktioner på programmet, senest med ’Danskere i Verden’, og hver gang er hovedopgaven at engagere og samle danskerne om indholdet, siger Nikolaj Vitting Hermann:

- Formålet med DR’s fyrtårne er at rette ekstra opmærksomhed på et større emne, som tager afsæt eller udgangspunkt i Danmark. Danskerne skal blive nysgerrige på at vide mere, og ambitionen er at starte en bredere samtale om noget, vi alle har en relation til og som øger vores viden og perspektiv. Når vi løfter et emne som fyrtårn, folder vi – sammen med relevante samarbejdspartnere – emnet ud, så man kan engagere sig i det, ligegyldigt hvor man er i livet, eller om man lytter til radio, podcast, læser på dr.dk, ser med på tv eller streamer på DRTV.

N.F.S. Grundtvig i det sene forår

Til maj næste år har DR premiere på en dramadokumentar i tre afsnit, der fortæller om fødslen af det moderne danske samfund gennem digteren, præsten, historikeren og politikeren Nikolai Frederik Severin Grundtvig. Ulrich Thomsen spiller hovedrollen som Grundtvig, mens også Josephine Park, Laura Bro og Nikolaj Kopernikus er på rollelisten.

Sideløbende med dramadokumentaren planlægger DR også en anden serie om Grundtvig og hans virke i 1800-tallets Danmark af historie- og kulturformidleren Liv Thomsen, der blandt andet har stået bag en lang række af DR’s historieprogrammer.

Læs mere om dramadokumentaren i linket herunder.

Den danske krigsindsats de seneste 30 år – hvad har vi opnået?

I september næste år sætter DR fokus på den danske krigsindsats gennem de seneste 30 år. Krigen på Balkan i 1990’erne gjorde, at Danmark for første gang i nyere tid blev en krigsførende nation, og senere fulgte krigene i Afghanistan og Irak med deltagelse af danske soldater.

Dokumentaren med arbejdstitlen ’Velkommen til Frontlinjen’ er hovedserien i fyrtårnet. Den skildrer gennem nye vidner og folk, der aldrig før er stået frem, den danske krigsindsats i perioden fra 1991-2020. Som noget nyt har DR Dokumentar fået adgang til de oprørsgrupper og soldater, som danske soldater kæmpede mod ved frontlinjen dengang, hvilket giver seerne nye perspektiver på og viden om de krige og slag, Danmark har deltaget i de seneste tre årtier. Dokumentaren indeholder ligeledes optagelser fra begge sider af fronten, der aldrig før er set.

Ambitionen er at skabe en fælles samtale og diskussion om, hvad Danmark har opnået ved at deltage i krige langt fra egne grænser og om det betyder noget for fremtidens militære indsatser. Derudover vil DR på tværs af platforme blandt andet sætte fokus på mennesket bag soldaten og hvad det vil sige at være udsendt – fra både soldatens og de pårørendes perspektiv.

Dokumentaren er i seks afsnit og instrueret af Anders Riis Hansen og Laurits Nansen, mens Nikolaj Scherfig er manuskriftforfatter. Den er produceret af Hansen & Pedersen.

’Slave af Danmark’ – ny dramadokumentar i 2025

Historien om kolonitiden er et af de afgørende kapitler i Danmarkshistorien og danner grundlag for meget af det, vores samfund i dag bygger på: Velstand, iværksætteri, men også den form for racisme vi kender i dag’. Men hvad skete der egentlig? Hvad var Danmarks rolle i kolonitiden, og hvordan oplevede de slavegjorte på De dansk vestindiske øer, det der skete? Det kaster DR nyt lys på i en dramadokumentar, der rammer seerne i en tid, hvor netop identitetsdebatten og kolonialisme er højaktuel over hele verden.

Lige nu er der en verdensopspændende interesse for identitet og postkolonialisme. ’Black lives matter’, væltede statuer og kongehuse og regeringer, der undskylder for fortidens svigt debatteres igen og igen. Nu er tiden kommet til også at fortælle om et af de mørkeste kapitler i Danmarkshistorien – set ud fra både de slavegjorte og Danmarks perspektiv. Det er DR’s håb, at vi med serien kan give seerne et nyt og opdateret perspektiv på vores fælles historie, som har lagt fundamentet for det Danmark, vi kender i dag.

I fire programmer fortæller DR om nogle af de mennesker, der blev tvunget til slaveri – og om dem, der tvang dem til det. Serien dykker ned i perioden fra midten af 1700-tallet til ca. 1810. Det er ikke seriens ærinde at fortælle om hele kolonitiden fra a-z, men den zoomer ind på den mest intense periode, hvor der blev tjent flest penge, men som også blev begyndelsen på slaveriets afskaffelse. Her følger vi en af Danmarks største slave- og plantageejere, Familien Schimmelmann og en af de slavegjorte på deres plantager, kvinden Regina og hendes slægt.

Serien er en dramadokumentar og er i fire afsnit. Der vil både indgå skuespillere og eksperter. Nola Gaardmand er undersøgende vært i marken. Der er premiere på ’Slave af Danmark’ i 2025, som er en del af fyrtårnet om Danmark som kolonimagt.