På mandag rammer Minisjang skærmen - og næste år går ny stor animationssatsning i luften

Børn og barnlige sjæle har meget at glæde sig til. På mandag går DR’s helt nye Minisjang nemlig i luften, og næste år rammer en stor animationssatsning skærmen, som skal samle familierne i weekenden på både DR1 og Ramasjang.

  • DR Minisjang har går i luften mandag den 29. marts 2021 på DRTV og som app. Det er DR’s helt nye tilbud skræddersyet til de 1-3-årige. Her det ungerne fra det nye Minisjang-program 'Skal vi lege?', som er produceret af B&U Aarhus. (Foto: © Jeppe Lund/ DR.)
  • Når DR Minisjang har premiere mandag den 29. marts 2021 på DRTV og som app bliver det med pindsvinet Børste som den nye værtsfigur.
  • 'Lille Tiger' kommer på DR Minisjang fra mandag den 29. marts. (Foto: © Simon Dixgaard, Plus Pictures)
  • ’Karlas fantalastiske klasse’ er blandt de nye animationsserier, som kommer på DR.
  • Blandt de nye animationsserier, som kommer på DR, er ’Mesterlige Monsterbørn’.
1 / 5

DR Minisjang er i luften fra på mandag den 29. marts 2021 på DRTV og som app. Det er DR’s helt nye tilbud skræddersyet til de 1-3-årige. I den aldersgruppe ser 50 % Youtube og Ramasjang hver uge, og nu lancerer DR et public service-alternativ tilpasset dem.

-Med DR Minisjang vil vi give småbørn og deres forældre et alternativ, som er garant for kvalitetsindhold. Det er et trygt og legende reservat, som forældre med god samvittighed kan lade deres mindste bruge, fordi det tager højde for de mindstes kognitive og fysiske udvikling i et tempo, hvor de små børn kan følge med. For os er det ikke vigtigt, hvor længe de ser, men til gengæld hvad de ser, og derfor har vi høje ambitioner for indholdet. Derfor er alt vores indhold også udviklet i tæt kontakt med en lang række fagfolk på området, fortæller Morten Skov Hansen, chef for DR Ultra, Ramasjang og nu også Minisjang.

Minisjang-målgruppen er ved at lære verden at kende, og det tager indholdet udgangspunkt i. Derfor er der lagt stor vægt på, at børnene kan se andre børn i programmerne, som de kan spejle sig i og lære af.

Det gør sig blandt andet gældende i tv-programmerne ’Fagtesange’, ’Lille Tiger’ og ’Skal vi lege?’, som alle har premiere den 29. marts. Programmerne hører under temaet ”Leg”, og senere på året kommer temaerne motorik og sprog, og dertilhørende nye programmer. Som fast element på Minisjang er pindsvinet Børste, som er Minisjangs værtsfigur, som målgruppen hurtigt kommer til at kende, holde af og knytte sig til, blandt andet i programmet ’Børstes verden’.

App, leg og musik tilpasset de mindste

Minisjangs legeapp udgør et public service-alternativ, som tager højde for de mindstes kognitive og motoriske udvikling. I Minisjang-appen er der ikke noget, der bimler og bamler, der er ikke noget, der skal nås på tid, og her gives ingen stjerner for korrekt løste opgaver. Her hygger man sig med sanglege, øver sig i hverdagsting og leger med mimikken. I app’en kan man fra på mandag finde ’Toiletbesøg’, ’Fagtesange’ og ’Tingfinder’. Det er muligt for forældrene at tidsindstille app’en, og når tiden er gået, kommer Børste og siger godnat. Præcis som man i dag kender det fra ’Ramasjang sover’.

Der er høje ambitioner for Minisjang hele vejen rundt, og på musiksiden er der også stor begejstring omkring at forny den danske børnesangskat med klassikere indspillet på ny. På den opgave er intet mindre end Stine Bramsen, Nicolaj Rasted og Mads Storm. De har lavet musik til Minisjang, som er en blanding af fagtesange, dansemusik, sanglege og toner, der er tilpasset målgruppen. Ambitionen med deres musik har været at komme omkring så mange genre og instrumenter som muligt, så børnene får en bred introduktion til musik. Til sangene er der desuden produceret en række musikvideoer med særligt fokus på bevægelse og identifikation.

Fra Minisjangs begyndelse har der været en lang række fagfolk og eksperter ind over udviklingen af universet, og til at kvalitetssikre det fremtidige arbejde og videreudvikling af Minisjang, er der lavet Advisery Board med repræsentanter fra blandt andet Medierådet for Børn og Unge, Børns Vilkår, DFI, Red Barnet og Aarhus Universitet samt B&U.

Ny stor animationssatsning på vej

Sidste år efterspurgte DR en ny stor animationsserie, og nu tager DR skridtet videre og søsætter en hel animationssatsning. DR1 og Ramasjang skal fra næste år have store, originale, danske animationsserier, som kan samle familierne i weekenderne.

DR sender derfor i denne uge pitch ud til hele den danske animationsbranche og efterspørger de næste serier i rækken af nye danske klassikere inden for dansk animation. Det skal resultere i op til 10 nye animationsserier af 52 episoder hver, som fra 2022 og årene frem vil premiere som en del af DR’s kommende weekendsatsning på DR1 og Ramasjang. Lige nu er ’Karlas fantalastiske klasse’ og ’Mesterlige Monsterbørn’ samt to andre animationsserier bestilt til efteråret 2022, men DR efterspørger nu endnu flere store originale animationsserier i fremtiden.

-Ambitionen er at skabe en volumen, der gør tilbuddet markant, og som kan konkurrere med udlandet. Markedet er lige nu domineret af udenlandsk, kommercielt indhold, og det vil vi i DR gerne skabe et alternativ til. Animation er helt centralt inden for børne-tv i dag, og de yngre dele af børnemålgrupperne elsker animation. Animation er en genre, der rejser over landegrænser og over tid, så indholdet har lang holdbarhed, fortæller Morten Skov Hansen, chef for DR’s børneindhold.

Dansk børnekultur skal vækkes til live

Når DR i den her uge sender pitch ud til hele den danske animationsbranche, så er håbet, at branchen vender tilbage med nye originale universer og moderniserede klassiker fra DR’s eller Danmarks store børnekulturskat.

-Vi leder efter serier, der kan konkurrere med de allerstørste børnebrands, der eksisterer i dag. Vi ønsker animationsserier, der er tro mod dansk børnekultur og som har et klart afsæt i den nuværende generation af børn. Vi har en stærk børnekultur i Danmark, med fx rigtigt mange gode børnebøger, og den børnekultur vil vi gerne bringe til live. Vores ønsker til de kommende animationsuniverser er, at børn skal kunne se sig selv i det, og nikke genkendende til det ud fra deres egen virkelighed. Det må gerne være så sjovt, at tårerne triller – eller alvorligt og have samme effekt. Men det må aldrig være ligegyldigt. Ønsket er originalt, dansk indhold, der både gør en forskel, der begejstrer, og gør os nysgerrige og klogere på vores liv og omverden, fortæller Morten Skov Hansen.

Stort boost til hele branchen

Når DR satser massivt på animation og laver så stor en efterspørgsel ud i markedet, har det stor betydning for hele animationsbranchen. Irene Sparre er animationsproducent og har selskabet Sparre Production, som blandt andet er i gang med at producere ’Karlas fantalastiske klasse’ til DR. Om DR’s nye satsning på animation siger hun:

-Jeg synes det er fantastisk, at DR går så ambitiøst til værks, for det betyder noget for hele branchen, at ambitionerne fra DR er så høje. Vores animationsserier er op imod store, udenlandske produktioner, så derfor betyder DR’s markante satsning, at vi nu kan lave animationsserier af både høj kvalitet og stor volumen, hvilket er en gamechancer for os, også internationalt set.

Og det har ikke kun betydning for den nuværende animationsbranche, men også for den kommende generation af animatorer, fortæller Irene Sparre:

-Da DR’s sidste år efterspurgte en animationsserie, bød nærmest hele den danske animationsbranche ind. Det beviser, at der er en masse iderigdom derude og at branchen også er moden til det. Derudover har vi også en dansk talentmasse, som står på spring for at blive en del af den danske animationsscene. De mange unge talenter kan i fremtiden blive i Danmark, i stedet for at søge til udlandet, hvor arbejdet og efterspørgslen har været størst indtil nu, så det er et kæmpe boost til hele vores branche.