Selv om Danmark bliver betragtet som et lige land, er der stor forskel på livet, afhængig af om man tilhører overklassen, eller gruppen af danskere, der hver dag kæmper for at få hverdagen til at hænge økonomisk sammen. Uanset om vi er rige eller fattige, møder vi sjældent vores modsætninger. Men måske vi kunne lære noget, hvis vi gjorde. Hvis vi fik sat ansigt på nogle af dem, vi ellers kun hører om i statistikker og nyhedsindslag. Måske ville det ændre de mange forestillinger, vi har om hinanden. I de to programserier på DR1 ’Overklassen på udebane’ og ’De røde på udebane’, som sendes i forbindelse med kanalens ulighedstema, bliver seerne inviteret indenfor i to meget forskellige verdener.
Overklassen på udebane
I Overklassen på udebane forlader modekonge og rigmanden Erik Brandt og dronningens tidligere ceremonimester Christian Eugen-Olsen deres vante overklasseliv og bevæger sig ind i en ukendt verden. De skal mærke på egen krop, hvordan livet er i den diametralt modsatte verden af deres egen.
De to overklassemænd tror på, at enhver er sin egen lykkes smed – og på at, hvis man arbejder hårdt, kan alt lade sig gøre. Nu skal de tilbringe en dag sammen med en række almindelige mennesker, der har en helt anden hverdag og økonomi end de to herrer. Erik og Christian tager til Køge for at besøge Annette Hansen, der er enlig mor til tre børn og meget glad for sit arbejde som kassedame. I kassen oplever Erik og Christian, at det slet ikke er så nemt at være kassedame, men det gør endnu mere indtryk, at Annette kun har råd til at bruge 40 kroner i gennemsnit, når hun skal købe aftensmad til familien.
Normalt ser Erik og Christian kun den blankpolerede facade på de mangestjernede hoteller, men sammen med 28-årige Heidi Nielsen tager de i virksomhedspraktik som stuepiger på et fint hotel. Heidi har været arbejdsløs i to år, men knokler for at få chancen for et fast arbejde. Det bliver dog hurtigt klart, at de to herrer absolut er på udebane, når det kommer til rengøring.
Selv om Erik og Christian begge har passeret de 70 år, lever de langt fra en almindelig pensionisttilværelse. De er stadig meget aktive og lever et liv uden økonomiske bekymringer. Sådan er det ikke for pensionisterne Tove og Isak, der lever af ren folkepension. Erik og Christian får et indblik i en verden langt fra deres egen, da de tilbringer en dag med de to pensionister i København, som byder på både stolegymnastik og banko.
De røde på udebane
I De røde på udebane står fordommene også i kø, når de to røde frontkæmpere, skuespiller Anne Marie Helger og psykiater Preben Brandt, besøger en række rige danskere. Spørgsmålet er, om de mange forestillinger holder, når de får sat ansigt på de rige og tilbringer en hel dag sammen.
Anne Marie Helger er vokset op i det bedre borgerskab i Charlottenlund. Et miljø og en livsstil hun fravalgte fra helt ung. Siden har Anne Marie kæmpet for at mindske uligheden mellem overklassen og underklassen og synes, at de rige burde dele meget mere ud af deres penge. Psykiater Preben Brandt har selv oplevet, hvordan det er at være en del af underklassen, og derfor har det fyldt meget i hans liv at gøre en forskel.
I serien besøger Anne Marie og Preben mangemillionæren, Mads Peter Veiby fra Aalborg, som solgte et mobilselskab for et trecifret millionbesøg i 2009. Igennem en hel dag følger de i hælene på forretningsmanden, Lars Christian Brask, der har tjent formuer på at investere penge samt den farverige portrætfotograf Suste Bonnen, der har valgt at tilbringe hele sit liv i overklassemiljøet. Mennesker, som Anne Marie og Preben, aldrig selv ville opsøge, men som viser sig at indeholde meget mere, end de havde forventet. ’Overklassen på udebane’ og ’De røde på udebane’ er en del af DR1s fokus på ulighed. Serierne er i hver tre afsnit og får premiere henholdsvis onsdag den 2. marts klokken 21.00 (Overklassen på udebane) og torsdag den 3. marts klokken 20.30 (De røde på udebane). Fra uge 9 og fire uger frem sætter kanalen fokus på emnet med tre tv-programserier og en direkte tv-event, der går tæt på uligheden i Danmark.