Ligesom så mange andre steder i verden blev 2020 også et helt specielt år for det klassiske musikliv i Danmark på grund af coronapandemien.
Det har DR’s P2 også kunnet mærke i de forslag, der er kommet fra lytterne til, hvem der skal have ’P2 Prisen’ som ’Årets Ildsjæl’. Efter at det er strømmet ind med kandidater og forslag, har P2’s fagjury nu udvalgt de tre finalister blandt alle lytternes indstillinger.
Siden 2013 har P2 hvert år uddelt prisen ’Årets Ildsjæl’ til en person, der har gjort noget særligt for og i dansk musikliv, har et særligt ’drive’, inspirerer andre, gør en forskel og arbejder lokalt eller på landsplan. Det gør DR og P2 også i år i forbindelse med, at det seneste års klassiske danske musikliv bliver fejret ved en P2-priskoncert og prisuddeling i Odense Koncerthus store bededag, fredag den 30. april.
Koncerten bliver gennemført uden publikum, men den ryger direkte ud til alle P2’s lyttere med Stine Rosengren som vært. P2 Prisen 2021 bliver til i et tæt samarbejde med Odense Symfoniorkester, der spiller på aftenen – dirigeret af Magnus Larsson.
De tre nominerede til P2 Prisen 2021 som ’Årets Ildsjæl’ er:
- •
Mathæus Bech/coronakoncerter.dk
Den marts-aften i 2020, hvor Danmark lukkede ned, var bassisten Mathæus Bech i operaen i København. I pausen var stemningen spændt, og der blev talt om, at der nok ville gå længe, før det igen blev muligt at få den slags oplevelser sammen. Mathæus Bech reagerede med det samme. Han hev mobilen frem og købte domænet coronakoncerter.dk, og direkte efter forestillingen kørte han ud i et døgnåbent byggemarked og købte materialer til sit corona-koncert-setup. Herfra gik det slag i slag med streamede koncerter – direkte fra Mathæus Bechs egen lejlighed – aften efter aften.
Mathæus Bech, der oprindeligt stammer fra Svendborg, er en alsidig musiker, der spiller både rytmisk, klassisk og folkemusik, og det kom også til udtryk i det alsidige program han leverede live fra lejligheden. De første dage var det hans venner og samarbejdspartner, der spillede, men snart tog det fart, og musikere fra hele landet kontaktede ham, fordi de gerne vil optræde hos corona-koncerter.dk. Folk fra alle genrer bakkede op om idéen og ville gerne vise, at musikken stadig levede gennem nedlukningen. En intens og nærmest surrealistisk tid, siger Mathæus Bech i dag om corona-koncert-perioden.
- •
Mette Hanskov
Generationsorkestret i Odense, hvor alle kan være med, både dem der har spillet i en måned, og dem der har spillet et helt liv, er seneste tiltag i et mangeårigt virke, hvor kontrabassisten Mette Hanskov – ved siden af sit eget kunstneriske virke - har inspireret vidt forskellige mennesker til at mødet omkring fælles musikudøvelse.
Mette Hanskov har stået i spidsen for kæmpe-orkestre kun for kontrabasser, hun har stået for børneorkestret SpringStrings, og så er der også Publikumsorkestret på Det Kongelige Teater i København, og førnævnte Generationsorkestret i Odense: De to aktiviteter, som P2-lytterne primært har indstillet Mette Hanskov til ’Årets Ildsjæl’ for. Publikumsorkestret er primært for voksne, imens Generationsorkestret er for alle aldre.
Mette Hanskov har spillet kontrabas i 50 år og været professionel i 40 år. Siden 1985 i Det Kongelige Kapel, hvor hun vandt pladsen som 1. solobassist. Mette Hanskov, der blandt andet underviser på Syddansk Musikkonservatorium, har udviklet et særligt system, der medfører, at amatører på alle niveauer kan spille sammen. De dygtigste spiller komponistens original-stemmer, og nybegynderne spiller det, der hedder ’løse strenge’ på strygeinstrumenterne – og alle får en musikoplevelse sammen og møder den klassiske musik.
- •
Baggaardskunst
Da landet lukkede ned i 2020, fik Johanne Holten og Andrea Støier Andersen en idé: De begyndte at arrangere koncerter og forestillinger i københavnske baggårde, da man jo ikke længere kunne opleve kunsten i koncertsale og teatre.
Projektet fik hurtigt vinger, og de fik fremført alt fra barokmusik for akkordeon, fløjte og sang til ny-koreograferede balletforestillinger til musik af blandt andre Debussy og Schubert.
Da landet så småt åbnede op igen kulminerede Baggaardskunst-året med en to-dages festival i Koncertkirken i København i august, og kvinderne bag Baggaardskunst har i øvrigt også planer om at fortsætte projektet.
De fortæller selv, at de kan mærke en efterspørgsel fra både publikum og kunstnere på forestillinger i ’Baggaardskunst-format’: Altså kammermusik med dans og små intime forestillinger skabt i mødet mellem forskellige kunstarter og kunstnere. Der er desuden opstået et kunstnerisk fællesskab blandt de mange medvirkende – og det vil de gerne bygge videre på.
Johanne Holten og Andrea Støier Andersen, der er initiativtagere til og de drivende kræfter i Baggårdskunst, er begge studerende. Andrea Støier Andersen læser til forestillingsleder på Guildhall i London, og Johanne Holten er i gang med at bliver musikteaterinstruktør på Hochschule für Musik und Theater i Hamborg.
Cyklende cellist sidste år
Sidste år var det cellisten og cyklisten Ida Riegels, der blev ’Årets Ildsjæl’ ved P2 Prisen 2020. Hun har etableret sig som cyklende cellist med turneer i både ind- og udland med en lang række koncerter.
DR har tidligere afsløret, at Bent Sørensen bliver ’P2 Kunstner 2021’, og P2-priskoncerten byder blandt andet på en dansk førsteopførelse af hans ’Enchantress. Fem intermezzi for orkester’ og Bent Sørensens ’Trompetkoncert’ med Tine Thing Helseth som solist på trompet.
Samtidig ligger det nu også fast, at Mathias Hedegaard (tenor) og Tove Lønskov (klaver) får P2 Prisen 2021 for ’Årets klassiske album’ for deres udgivelse ’Schubert: Winterreise’. De medvirker også i P2-priskoncerten med Schuberts ’Gute Nacht’.
P2 sender ’P2 Prisen 2021’ direkte fra Odense store bededag, fredag den 30. april, med optakt fra klokken 19.20 og priskoncert fra klokken 19.30-22.30. Udover de nævnte priser, bliver ’P2 Talentprisen 2021’ og P2 Prisen for ’Årets begivenhed’ også uddelt på aftenen.
Samme dag – men fra klokken 12.15-14.00 – kan man også møde alle de ildsjæl-nominerede i P2-programmet ’Puls’.