En vej - to verdener

I Aarhus findes en vej med en usynlig mur, der deler vejen i to verdener. På den ene side bor de velhavende og på den anden side lavindkomstfamilierne.

  • Paw & Trine med deres to døtre, Freja og Signe. (Foto: © BLU a/s, Type 2)
  • Henning & Malene med deres søn Niels. (Foto: © BLU a/s, Type 2)
  • Uffe & Esra med deres to børn. (Foto: © BLU a/s, Type 2)
  • Her er det Allan. (Foto: © BLU a/s, Type 2)
1 / 4

I Aarhus findes en vej med en usynlig mur, der deler vejen i to verdener. På den ene side bor de velhavende og på den anden side lavindkomstfamilierne. Danmark er et af de mest lige samfund i verden. Alligevel er der stor forskel på de levevilkår, vi hver især har - og uligheden vokser. Ofte aner vi ikke, hvordan ’de andre’ lever, da de fleste bor i ’ghettoer’, hvor naboer minder om en selv. Afstanden er dog ikke altid stor. Nogle gange lever vi side om side med folk, der har helt andre livsbetingelser end os selv. Det er tilfældet i Brabrand vest for Aarhus, hvor Hejredalsvej ligger. Bydelen bliver delt i to verdener som en usynlig mur af vejen. Til venstre for vejen ligger villakvartererne. Her bor folk, der er blandt de 10 procent rigeste i Danmark – i hus med egen have. Til højre for vejen ligger boligblokkene – her bor beboerne tæt sammen, og mange er blandt de 10 procent fattigste i landet.

I serien på fire afsnit ’En vej – to verdener’, som er en del af DR1s tema om ulighed, bliver livet skildret hos en række familier, der bor på hver sin side af vejen. Deres forudsætninger er forskellige, men betyder det noget for deres muligheder for at skabe sig et godt liv?

”Selvom Danmark er blandt verdens mest lige lande, er der stadig store forskelle på vores liv. Med ’En vej – to verdener’ viser vi, hvordan livet kan leves med vidt forskellige betingelser inden for et meget lille geografisk område. Serien kan hjælpe med at vise mangfoldigheden i måder at leve på i Danmark og måske give stof til eftertanke omkring ens eget liv,” siger redaktør på DR1, Anders Thomsen.

De medvirkende

Paw, Trine, Freja og Signe

I en villa ned til Brabrand Sø har erhvervsmanden Paw fået rigtig god tid. Han har netop solgt sin konsulentvirksomhed, og hans mål er få tæmmet sin indre slavepisker og blive bedre til at kede sig. I mange år har Paws kone, Trine, prioriteret familielivet med de to døtre, Freja og Signe. Hun har trukket læsset derhjemme og håber nu, at hele familien får mere kvalitetstid med hinanden.

Kenneth I boligblokkene bor Kenneth i en 18 kvadratmeter etværelses lejlighed uden køkken. Kenneth er røget ud af dagpengesystemet og lever af arbejdsmarkedsydelse og løse vikarjobs. Hans store drøm er at slippe ud af offentlig forsørgelse og få sig et rigtigt arbejde som chauffør. Og så håber han på at finde en kæreste.

Henning, Malene og Niels Ægteparret Henning og Malene og deres 6-årige søn Niels bor i en toværelses lejlighed på 58 kvadratmeter. Henning har netop fået tilkendt førtidspension, og Malene håber på at få bevilget et fleksjob. Familien har svært ved at få pengene til at slå til, men har alligevel valgt at flytte i en større lejlighed, så Niels kan få eget værelse. Al deres energi bliver brugt på at skabe de bedst mulige rammer for Niels, og de håber, at han ikke mærker til familiens stramme økonomi.

Esra og Uffe I villakvarteret - på venstre side af Hejredalsvej - har farmaceuten Esra og hendes mand Uffe netop købt et nybygget arkitekttegnet hus. Esra er født og vokset op i boligblokkene ovre på den anden side af Hejredalsvej og har hele sin barndom betragtet villakvarteret fra sin altan. Nu vender hun tilbage til området for at være tæt på familien og skal finde sig til rette i den fremmede verden, som villakvarter udgør.

Allan Allan lever et spartansk liv i boligblokkene i en etværelses lejlighed. Han bor alene og har viet hele sit liv til at klunse aflagte ting, han kan forære til folk, der har mere behov end ham. De fleste af de ting han finder, sender han til et børnehjem i Østeuropa. Selvom Allan ikke lever en hverdag med de store økonomiske midler, oplever han sit liv som meningsfyldt og ønsker sig ikke et andet. Luske og Bossen Luske og Bossen kalder dem selv for "landsbytosserne" og bor midt i det pæne kvarter. For at få råd til at blive boende i deres villa, begyndte de at skralde mad fra supermarkeder i kvarteret. Nu er skralderiet blevet en sport - de køber stort set aldrig mad og brødføder også en hel gruppe af trængende familier i lokalområdet.

Fakta Kontrasterne er store inden for et ganske lille område. Danmarks Statistik har trukket tal ud om hver side af vejen: Husstandenes gennemsnitlige indkomst (inkl pension - før skat): På den venstre side tjener en husstand i gennemsnit 602.623 kroner om året. På den højre side tjener en husstand i gennemsnit 331.838 kroner.

Uddannelsesniveauet er forskelligt på hver side af vejen: På venstre side er det over 40 procent - 41,1 – der har en mellemlang eller lang videregående uddannelse. På højre side er det knap hver tiende – 9,2 procent.

Beskæftigelse og arbejdsløshed viser sig også forskelligt på hver side af vejen: På venstre side er mere end tre fjerdedele af de 18-64-årige – 77 procent - i arbejde. På højre side er det kun lidt over en tredjedel – 36,2 procent - der har job. Serien ’En vej – to verdener’ er i fire afsnit og bliver sendt hver mandag klokken 20.45 med premiere den 29. februar. Serien er en del af DR1s fokus på ulighed. Fra uge 9 og fire uger frem sætter kanalen fokus på emnet med tre tv-programserier og et direkte tv-event, der går tæt på uligheden i Danmark.